Hei, voimmeko auttaa?

Tavoitat meidät näillä yhteystiedoilla:

045 332 7393
info@kunnonlomat.com

Voit myös lähettää meille viestin.

  Löydät laajemman varauslomakkeen täältä.

  Praha-Dresden

  Luontoa ja kulttuuria Vltava ja Elbe -jokien pyöräteillä

  Pyöräilijöitä viljapeltoja halkovalla kapealla maalaistiellä.

  Praha-Dresden

  Luontoa ja kulttuuria Vltava ja Elbe -jokien pyöräteillä

  Pyöräilijöitä joen rannassa Elben pyörätiellä.

  Praha-Dresden

  Luontoa ja kulttuuria Vltava ja Elbe -jokien pyöräteillä

  Bastein kivisilta ja jylhiä kivipaaseja

  Praha-Dresden

  Luontoa ja kulttuuria Vltava ja Elbe -jokien pyöräteillä

  Joki, jota ympäröivät vehreät kukkulat

  Praha-Dresden

  Luontoa ja kulttuuria Vltava ja Elbe -jokien pyöräteillä

  Nainen vilkuttaa iloisesti auringonkukkapellon keskeltä.

  Praha-Dresden

  Luontoa ja kulttuuria Vltava ja Elbe -jokien pyöräteillä

  Historiallinen Kaarlen silta ja Prahan kaupunkia

  Saksa, Tšekki

  Kausi: 15.04.-10.10.2024

  Kesto: 7 päivää

  Vaikeusaste: 2/4

  Matka: N. 225 km

  Hinta: Alk. 680 €, omatoiminen, opastettu

  Pyörät: Hybridi, Sähkö, Maantie, Tandem

  Faktat

  Päiväohjelma

  Pyörän vuokraus

  Matkustus

  Kartta

  Palaute

  Vltava ja Elbe -jokia seurailevat pyörätiet yhdistävät kaksi keskieurooppalaista kulttuurikaupunkia – Tšekin Prahan ja Saksan Dresdenin. Kun väliin jää joukko mielenkiintoisia luontonähtävyyksiä ja kaunista maaseutua, on tämä matka kiehtova yhdistelmä luontoa ja kulttuuria.

  Historiallinen Praha on täynnä upeita käyntikohteita, kohokohtana tunnelmallinen vanha kaupunki. Prahasta sukelletaan kumpuilevalle tšekkiläiselle maaseudulle, ja poljetaan läpi pienten kylien Vltavan ja Elben viitoittaessa reittiä. Matkan kohokohtiin kuuluvat Böömin Sveitsi -kansallispuiston maisemat, sekä satumaiset Bastein kalliopaasit. Pysähdyttävin käyntikohde puolestaan on natsien keskitysleirinä toiminut Terezin. Viimeiset kilometrit pyöräillään itäisen Saksan maaperällä päätyen yhteen Saksan kauneimmista kaupungeista, Dresdeniin.

  Matkan kohokohdat:

  • Praha
  • Dresden
  • Bastein silta ja maisemat
  • Bohemian Switzerland -kansallispuisto
  • Lukuisat linnat

  Faktat

  Kohde: Tšekki / Saksa
  Kesto: 7 päivää / 6 yötä
  Tyyppi: Omatoiminen / opastettu
  Vaikeusaste: 2 / 4
  Matka: N. 225 km

  Lähdöt 2024
  Omatoimiset lähdöt:
  Päivittäin 15.04.–10.10.
  Opastetut lähdöt: 25.05.-31.05., 22.06.-28.06., 06.07.-12.07., 31.08.-06.09. ja 21.09.-27.09.
  (25.05., 06.07., 31.08. ja 21.09. lähtöjen toteutuminen on varmistunut.)

  Reitti: N. 70 % reitistä kulkee Vltava ja Elbe -jokia seurailevilla pyöräteillä alavirtaan. N. 90 % reitistä on päällystettyä ja loput n. 10 % soratietä. Kokonaisnousumetrit päivittäin n. 100-250 m.

  Majoitus

  Valittavana on kaksi eri majoituskategoriaa.

  Majoituskategoria A (premium): 4* -hotelleja tai hyvätasoisia 3* -hotelleja keskeisellä sijainnilla kaupunkien historiallisissa keskustoissa tai välittömässä läheisyydessä. Prahassa yleensä Hotel Clement (comfort-huoneet) ja Dresdenissä Hotel Innside.

  Majoituskategoria B (standard) : Pääasiassa 3* -hotelleja ja majataloja, joitakin 4* -hotelleja voi sisältyä. Prahassa yleensä Hotel Clement (standard-huoneet) ja Dresdenissä Hotel Privat.

  Opastetut matkat: Majoitus B-kategoriassa, paitsi ensimmäinen yö Prahassa A-kategoriassa ja toinen yö Chateau Liblice -linnahotellissa Mělníkin ulkopuolella.

  Hinnat

  Hinnat €/hlö

  OMATOIMISET MATKAT
  Majoituskategoria A
  885 € 2 hh:ssa ja 1130 € 1 hh:ssa

  Majoituskategoria B
  680 € 2 hh:ssa ja 880 € 1 hh:ssa

  Huom. Yksin matkustavan lisämaksu 150 €.

  OPASTETUT MATKAT
  1220 € 2 hh:ssa ja  1450 € 1 hh:ssa

  Hintaan sisältyy

  • 6 yön majoitus valitussa majoituskategoriassa
  • Aamiaiset (buffet)
  • Infotilaisuus saapumispäivän iltana
  • Yksityiskohtaiset kirjalliset englanninkieliset reittiohjeet, reitti- ja kaupunkikartat, sekä turisti-infoa (1 setti/huone)
  • Englanninkielinen infosovellus sisältäen matkainfon, reittikartat ja gps-navigoinnin
  • Pieni suomenkielien matkainfo keskeisimmistä käytännön asioista
  • Matkatavarakuljetukset majapaikkojen välillä (klo 9-17), max. 2 laukkua/per hlö ja max. 15 kg/laukku
  • 24 h puhelinpäivystys

  Opastetulla matkalla hintaan sisältyy lisäksi

  • Englanninkielinen opastus
  • Puolihoito (3 x päivällinen sis. veden)
  • Mukana seuraava huoltoauto
  • Virvoitusjuomia ja välipaloja pyöräilypäivien aikana
  • Kuljetus Prahan hotellilta matkan lähtöpisteeseen

  Hintaan ei sisälly

  • Turistiverot n. 1-2 €/hlö/yö (maksetaan suoraan hotelleihin paikan päällä)

  Lisämaksusta

  • Pyörän vuokraus
   Hybridipyörä 100 €
   Sähköpyörä 180 €
   Gravelpyörä 120 €
  • Lisäyö Praha 65 €-90 €/hlö 2 hh:ssa ja 100 €-140 €/hlö 1 hh:ssa
  • Lisäyö Dresden 60 €-90 €/hlö 2 hh:ssa ja 95 €-150 €/hlö 1 hh:ssa
  • Kuljetukset
   Prahan lentokenttä – hotelli 60 € 1-3 hlöä tai 75 € 4-8 hlöä
   Dresden – Praha 200 € / 1-3 hlöä tai 250 € / 4-8 hlöä
  • Puolihoito (5 x päivällinen, ei Prahassa, hinta ei sisällä ruokajuomia)
   A-kategoria 200 € ja B-kategoria 150 €
  • Prahan pyöräkierros 70 €/hlö. Minimi 2 hlöä. Kesto n. 5 h (klo 8.30-13.30 tai sopimuksen mukaan). Kierroksen aikana näet tärkeimpiä nähtävyyksiä kuten Kansallisteatterin, vanhan kaupungin aukion, Prahan linnan ja juutalaisen korttelin. Hintaan sisältyy vuokrapyörä ja opastus.

  Hyvä tietää

  • Tähän matkaan sisältyy infotilaisuus saapumispäivän iltana (tai ensimmäisen pyöräilypäivän aamuna, jos saapuminen on myöhään illalla). Vuokrapyörät luovutetaan samassa yhteydessä. Matkan päätteeksi pyörät jätetään Dresdenin hotelliin.
  • Info/karttasovellusta varten tarvitset käyttöösi oman älypuhelimen.
  • Opastetut lähdöt ovat kansainvälisiä ja opastuskieli on englanti. Toteutuakseen matkat tarvitsevat vähintään 6 osallistujaa. Tarvittaessa lähtö perutaan 5-6 viikkoa ennen matkaa. Matkan peruuntuessa maksut palautetaan tai matka on mahdollista toteuttaa omatoimisena.
  • Museot, linnat yms. käyntikohteet on yleisesti suljettu maanantaisin.
  • Osa matkasta, esim. Děčín-Bad Schandau tai Bad Schandau-Dresden -välillä on mahdollista mennä jokilaivalla. Liput eivät kuulu hintaan.

  Päiväohjelma

  Päivä 1: Saapuminen

  Omatoiminen saapuminen Prahaan ja majoittuminen. Prahassa riittää tutustumista useammaksikin päiväksi, mutta kaupungin ehdoton helmi on Vanha kaupunki. Vanhankaupungin aukion laitamilla on useita kirkkoja ja kuuluisa astronominen kello. Kaarlensilta, Prahan linna ja juutalainen kortteli kuuluvat myös monen mielestä ”pakollisiin” nähtävyyksiin. Päivä Prahassa kannattaa päättää tuhdin tšekkiläisen päivällisen parissa, jonka kyytipojaksi oluen ystävät valitsevat hyvää paikallista olutta.

  Mikäli viivyt Prahassa useamman päivän, hyvä päiväretkikohde kaupungin ulkopuolella on Karlovy Varyn kylpyläkaupunki. Halutessasi voit varata myös “Praha by bike” -pyöräilykierroksen, jonka oppaana toimii Prahan läpikotaisin tunteva paikallisopas.

  Päivä 2: Praha–Mělník 53-60 km

  Hyppy pyörän selkään ja hyvästit Prahalle! Kaupungin laitamilla ohitetaan Trojan barokkilinna, jonka jälkeen reitti suuntaa pohjoiseen Vltava-jokea seuraillen. Jokea reunustavat paikoin korkeat rantatörmät ja mielenkiintoiset kivimuodostelmat. Päivän mielenkiintoisimpia käyntikohteita ovat puolimatkan jälkeen sijaitsevat linnat, renessanssityylinen Nelahozeves ja barokkiajan Veltrusy, joiden arkkitehtuuria kannattaa jalkautua hetkeksi ihastelemaan. Päivän päätepiste Mělník sijaitsee Vltava ja Elbe -jokien risteyskohdassa Tšekin viinialueen sydämessä. Tänään päivällisen kera on siis mahdollisuus nauttia paikallista viiniä.

  Päivä 3: Mělník–Litoměřice n. 52 km

  Tämän päivän suhteellisen tasainen etappi seurailee Elbeä yhdellä Tšekin viljavimmista alueista. Vltavan yhdistyttyä Elbeen Mělnikín eteläpuolella, joki virtaa nyt vuolaana ollen yksi Euroopan tärkeimpiä jokireittejä. Suurimman osan päivää näkökentässä vilahtelee tuliperäinen Řip-vuori (455 m). Legendan mukaan ensimmäiset slaavilaiset asettuivat aikoinaan nimenomaan Řip-vuoren maisemiin. Lounasta voit nauttia noin matkan puolivälissä Roudnice nad Labemin kaupungissa, jossa sielläkin on barokkilinna. Päivän ajatuksia herättävin vierailukohde on Terezínin kaupunki, jossa toisen maailmansodan aikana toimi natsien keskitysleiri. Murheelliseen palaan historiaa voi tutustua mm. museossa, linnoituksessa ja hautausmaalla. Pyöräilypäivä on päätöksessään saapuessasi Litoměřiceen. 900-luvulla perustettu 25 000 asukkaan kaupunki on yksi Tšekin vanhimpia ja alueen uskonnollinen keskus.

  Päivä 4: Litoměřice–Děčín n. 52 km

  Matka jatkuu Tšekin keskivuoriston alueella, jonne johtaa kanjonimainen Böömin Portti (Porta Bohemica). Elbe-joen rantamia seuraileva vanha kauppareitti on pääosin tasainen, mutta jokiuomaa reunustavat jyrkät vulkaaniset vuoret ja kukkulat. Näillekin rinteille on aikojen saatossa rakennettu lukuisia linnoja ja linnoituksia, joista kuitenkin vain harva on säilynyt näihin päiviin saakka. Ústí Nad Labemin kupeessa jyrkällä kallionkielekkeellä sijaitseva 1300-luvulla rakennettu Střekovin linna on yksi Tšekin upeimpia. Linnalle vie jyrkkä nousu, mutta maisemat alas laaksoon palkitsevat. Päivä päättyy lähellä Saksan rajaa sijaitsevaan Děčiniin. Myös Děčínissä on linna, jonne vievä vanha kävelytie on jo itsessään nähtävyys.

  Päivä 5: Děčín–Bad Schandau n. 25 km + valinnainen lisälenkki patikoiden 5-15 km tai pyöräillen

  Tämän päivän ohjelma on pitkälti omassa vallassasi. Aamun aloittava lyhyt pyöräilyetappi Hřenskon kylään on yksi matkan kauneimmista. Bohemian Switzerland (Böömin Sveitsi) -kansallispuiston sydämessä, jylhien hiekkakivivuorten juurella sijaitseva Hřensko tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet patikointiin. Voit myös pyöräillä lisälenkin kansallispuiston alueen teillä. Hyvä patikkaretken kohde on kansallispuiston suosituin nähtävyys, Euroopan suurin luonnon muovaama hiekkakivisilta ”Pravčická brána”. Toinen vaihtoehto on retki Kamnice-joen rotkoon, jossa jokea reunustavat jyrkät kiviseinämät ulottuvat paikoin 150 metriin. Patikkareitin kenties hienoimmat maisemat päästään ihailemaan venekyydistä käsin. Iltapäivällä ylitetään Saksan raja ja majoitutaan Bad Schandaun historialliseen kylpyläkaupunkiin. Mikäli jätät patikoinnin väliin ja saavut perille jo hyvissä ajoin, saat iltapäivän mukavasti kulumaan vaikkapa kylpylässä rentoutuen.

  Päivä 6: Bad Schandau–Dresden n. 40 km

  Viimeinen pyöräilypäivä Saksin osavaltion alueella tarjoaa runsaasti mielenkiintoista nähtävää. Heti alkumatkasta on mahdollista vierailla korkealla kukkulalla sijaitsevassa upeassa Königsteinin linnoituksessa, jonka jälkeen pääset ihastelemaan satumaisten, lähes 200 metriin kohoavien kalliopaasien ympäröimää Bastein historiallista kivisiltaa ja linnanraunioita. Pieni kävelyretki sillalle maisemia ihailemaan on ehdottoman suositeltava. Yksi viikon kohokohtia, mitä maisemiin tulee!

  Muutama kilometri eteenpäin saavut maalaukselliseen Pirnan kaupunkiin, jossa mukulakivikatuja ja kapeita kujia reunustavat upeasti kunnostetut rakennukset. Pirnan jälkeen sukelletaan kauniiseen Dresdenin laaksoon. Reitin varrella on jälleen useita linnoja ja maailmankuulujen muusikoiden, kuten Karl Maria Weberin ja Richard Wagnerin museot.

  Pyöräilyviikkosi päättyy noin puolen miljoonan asukkaan Dresdeniin. Kaunista kaupunkia ihastelevan matkailijan voi olla hankala uskoa, että toisen maailmansodan pommituksissa Dresdenin historiallinen keskusta paloi maan tasalle. Sittemmin kaupungin upeat barokkirakennukset on entisöity, ja siellä on valtava määrä nähtävää kirkoista museoihin ja palatseihin. Yksi näkyvimmistä maamerkeistä on Neumarkt-aukion laidalla sijaitseva Frauenkirche -kirkko, joka avattiin entisöitynä yleisölle vasta vuonna 2005.

  Päivä 7: Kotimatka

  Aamiainen ja matkan päätös. Mahdollisuus varata lisäpäiviä Dresdenissä.

  Pyörän vuokraus

  Praha-Dresden -matkalle on vuokrattavana alla esiteltyjä pyöriä.
  Ilmoita varaushetkellä pituutesi ja pyörän malli.

  1. Hybridipyörä

  24-vaihteisia pyöriä on saatavana miesten ja naisten rungolla useita eri kokoja.

  2. Sähköpyörä

  8-vaihteisia sähköpyöriä on saatavana matalalla unisex-rungolla.

  Lisävarusteet

  Pyörän vuokraukseen sisältyvät lisävarusteet (1 kpl/hlö):

  • Sivulaukku
  • Tankolaukku (hybridipyörät) tai karttateline (sähköpyörät)
  • Kypärä
  • Vesipullo
  • Matkamittari (1 kpl/huone)
  • Lukko (1 kpl/huone)

  Lisäksi kukin seurue saa käyttöönsä paikkaustarvikkeita ja pumpun.

  Vuokrattavana on myös gravelpyöriä ja tandempyöriä.
  Tarkista saatavuus ja hinta!

  Näin pääset perille

  Matkan lähtöpiste on Praha Tšekissä ja matka päättyy Dresdeniin Saksaan.

  Saapuminen lentäen Prahaan

  Finnair lentää Helsingistä Prahaan 3 suoraa lentoa päivässä.

  Lentokentältä Prahan keskustaan

  Prahan kansainvälinen lentokenttä Václav Havel sijaitsee 20 kilometriä keskustasta. Yksinkertaisimmin kentältä hotellille (Hotel Clement) pääsee taksilla ja matkavarauksen yhteydessä on mahdollista varata yksityiskuljetus. Myös julkinen liikenne toimii (bussi + raitiovaunu).

  Bussi + raitiovaunu
  Edullisimmin kentältä hotellille pääsee paikallisbussilla ja raitiovaunulla. Ota ensin bussi numero 119 (kulkee 10 min välein) Divoká Šárka -pysäkille (8 pysäkkiä) ja vaihda siellä raitiovaunuun nro 26  Dlouhá třída -pysäkille asti (18 pysäkkiä). Pysäkiltä on n. 5 min kävelymatka hotellille. Matkan kesto kokonaisuudessaan n. 50 min.

  Bussiin ja raitiovaunuun käy sama paikallisliikenteen lippu, jonka voi ostaa lipunmyyntiautomaatista kentän tuloaulasta tai bussinkuljettajalta (varaa mukaan pieniä seteleitä).  Lipun hinta n. 1,30 €. Muista leimata lippu!

  Minibussit
  Prahan lentokentän tuloaulan edestä lähtee minibusseja, jotka ajavat keskustan Namesti Republiky -aukiolle tai lisämaksusta haluttuun osoitteeseen. Aukiolta on hotellille n. 600 m kävelymatka.

  Airport Express -bussi
  Lentokentältä rautatieasemalle kulkee Airport Express -bussi 30 min välein. Lipun (n. 4 €) voi ostaa suoraan kuljettajalta. Asemalta hotellille on n 1,4 km.

  Taksi
  Taksifirmoja on paljon, osa luotettavampia kuin toiset. Taksi lentokentältä keskustaan maksaa noin 25 €. Taksin lennosta ottamista ei suositella.


  Paluulento Dresdenistä

  Dresdenistä ei ole suoria lentoja Suomeen, mutta Lufthansalla pääsee Helsinkiin yhdellä vaihdolla.

  Dresdenin keskustasta (mm. päärautatieasemalta) pääsee lentokentälle junalla (S2) 30 min välein. Lipun hinta n. 2,50 €. Lentokentälle on myös bussiyhteydet.
  Lisätietoja julkisista yhteyksistä täällä.
  Taksimatka keskustasta kentälle kestää n. 15 min.

  Paluulento Prahasta

  Mikäli varaat paluulennon Prahasta, voit palata Prahaan junalla tai varaamalla kuljetuksen matkavarauksen yhteydessä. Junamatkan kesto on nopeimmillaan n. 2 h 15 min. Hinnat alk. n. 20 € (ilman paikkalippua). Junissa on istuimia myös ilman paikkalippuja matkustaville, mutta kannattaa huomioida, että täysissä junissa istuimia ei välttämättä riitä kaikille, joten paikkalippu on suositeltava. Aikataulut ja hinnat täällä.


  Muutokset mahdollisia, kaikki matkustustiedot sitoumuksetta. Päivitetty 23.1.2024.

  Kartta

  Kartta Praha-Dresden

  Asiakkaidemme kommentteja

  Tämä englanniksi opastettu matka käy hyvin kaiken ikäisille ja kuntoisille (ainakin sähköpyörällä). Paljon oli nähtävää ja jää aikaa tutustua matkan varrella nähtävyyksiin. Ajon aikana pausseja ja firman puolesta pientä evästä ja kylmää vettä! Se oli ihana yllätys. Oppaan englanti oli hyvää ja historiatietämys laajaa. Ihania pieniä kyliä joissa yövyimme matkan varrella.

  Erinomaisesti järjestetty matka. Olimme jo kolmannen kerran samalla porukalla Kunnon Lomien kautta omatoimisella pyörämatkalla Keski-Euroopassa. Tämä on hauska tapa tutustua maihin ja maisemiin. Ja kuntokin nousee.

  Ihan huippu pyöräilyreissu. Hyvät ohjeet, pyörät varusteineen ja hotellit. Mahtavat maisemat ja tiet pyöräillä Tsekeistä Saksaan. Tullaan toistekin!