Balatonjärven pyöräily

Noin 25 000 vuotta sitten muodostunut Balatonjärvi on Keski-Euroopan suurin matalavesinen järvi. Miellyttävästä ilmastostaan tunnettu Balaton on suosittu lomanviettopaikka ja kuuluisa myös viininviljelystään. Balatonin kierros alkaa järven kaakkoiskulmalla sijaitsevasta Siófokista, josta lähdetään polkemaan järven ympäri myötäpäivään. Paria sisämaahan ulottuvaa osuutta lukuun ottamatta pyöräilet koko reitin järven kiertävää Balatonin pyörätietä. Myös majapaikat sijaitsevat järven rannalla tai aivan sen tuntumassa pienissä kaupungeissa ja kylissä. Reitin varrella on nähtävää ja koettavaa museoista viinitiloihin ja luontokohteisiin, kuuluuhan huomattava osa Balatonia ympäröivästä alueesta Balatonin kansallispuistoon. Kuumana kesäpäivänä lukuisat uimarannat tarjoavat virkistäytymistä pyöräilypäivän lomaan.

BALATONIN PLUSSAT

* pyöräily pääasiallisesti pyörätiellä
* edullinen hintataso
* mukavat maisemat ja leppoisa ilmasto
* viihtyisät majapaikat
* tarvittaessa majapaikkojen välillä voi siirtyä junalla

Faktat

Kohde: Unkari
Kesto: 7 päivää / 6 yötä
Tyyppi: Omatoiminen
Matka: n. 255 km
Vaikeusaste: 2 / 4 (1 = helppo, 4 = vaativa)
Lähdöt 2019: Keskiviikkoisin ja lauantaisin 30.03.-12.10.
Muut lähdöt ryhmille sopimuksen mukaan.

Huom: 11.-18.5.2019 suomeksi opastettu ryhmämatka (8 pv/7 yötä). Katso lisätiedot sivun alaosasta.

Reitti: Siófok- Balatonkeresztúr-Badacsony- Tapolca-Köveskál-Tihany-Balatonfüred-Siófok
Reittikuvaus: Reitti on pääosin melko tasainen. Suurimmat korkeuserot ovat 4. ja 5. päivänä. Pääasiassa pyöräillään Balatonjärven kiertävää pyörätietä, jolta poiketaan 4. ja 5. päivinä reitin suuntautuessa sisämaahan. Silloin ajetaan suhteellisen vähäliikenteisiä maalaisteitä.
Ohjelmassa mainitut kokonaisnousumetrit ovat suuntaa antavia.

Majoitus:
Turistiluokan 3* -hotelleissa:
1. ja 6. yö Siófok: Hotel Lido
2. yö Balatonkeresztúr: Hotel Zsanett
3. ja 4. yö Badacsony: Hotel Halászkert
5. yö Tihany: Aquilo Hotel Panoráma
Varaustilanteesta riippuen majoitus voi myös olla toisessa samantasoisessa hotellissa.

Matkustus: Matkan lähtö- ja päätepiste on Siófok Balatonin kaakkoiskulmalla. Lähin lentokenttä on Budapest, josta on hyvät junayhteydet Siófokiin. Lisätietoa yhteyksistä täältä.

Päiväohjelma

Päivä 1: Saapuminen Siófokiin
Omatoiminen saapuminen Siófokiin, jonne on hyvät junayhteydet Budapestistä (kesto n. 2 h). Etelärannan suurin kaupunki Siófok on useista rannoistaan ja leppoisasta ilmastostaan tunnettu lomakohde, jota unkarilaiset "Balatonin pääkaupungiksikin" kutsuvat. Majoittuminen rannalla sijaitsevassa hotellissa. Illalla matkainfo ja vuokrapyörien luovutus.

Päivä 2: Siófok-Balatonkeresztúr (n. 65 km, kokonaisnousu n. 100 m)
Aamiaisen jälkeen pyörämatkasi alkaa Balatonin pyörätietä pitkin kohti länttä. Järven etelärannalla on useita kyliä, jotka ovat suosittuja lomanviettopaikkoja. Hotellien, loma-asuntojen, ravintoloiden ja kahviloiden nauha viitoittaakin kulkuasi koko päivän ajan. Rantaviivaa kehystävät puhtaat kymmenkilometriset hiekkarannat, jotka keskikesällä täyttyvät auringonpalvojista, mutta keväällä ja syksyllä tilaa on ruhtinaallisesti. Pyöräilypäiväsi päättyy Balatonkeresztúriin, josta on kaunis näkymä järven yli pohjoisrannan kukkuloille.

Päivä 3: Balatonkeresztúr-Badacsony (n. 44 km, kokonaisnousu n. 200 m)
Matka jatkuu Pikku-Balatonin (Kis Balaton) laajan kosteikkoalueen halki. Alueella on tavattu useita maanosamme lintuharvinaisuuksia ja se on listattu kansainvälisesti merkittäväksi vesilintujen pesimäalueeksi. Pikku-Balaton on osa Balatonin kansallispuistoa. Tauon arvoinen paikka on ikivanha Keszthely, joka on todistettavasti ollut asutettu jo ainakin vuodesta 1247. Kaupungin ja koko Balatonin alueen merkittävimpiä nähtävyyksiä on 1700-luvulta peräisin oleva barokkityylinen Festetics-palatsi. Balatonin museossa voi tutustua alueen historiasta kertovaan näyttelyyn. Viimeiset kilometrit Badacsonyyn pyöräillään roomalaisten aikoinaan perustamaa tietä pitkin. Maisemaa hallitsee läheisyydessä kohoava muinainen tulivuori Badacsony, joka on Unkarin kauneimpia ja omaleimaisimpia maisemia. Vuoren rinteet ovat parasta Badacsonyn viinialuetta.

Päivä 4: Badacsony-Szigliget-Tapolca-Badacsonytomaj
(n. 35 km, kokonaisnousu n. 450 m)

Tänään ohjelmassa on päiväretki Badacsonystä käsin. Mikäli kierrät reitin myötäpäivään, voit alkumatkasta nousta n. 240 metrissä sijaitsevaan Szigligetin viehättävään kylään, jossa on mahdollista vierailla keskiaikaisessa linnassa. Sitten matka jatkuu Tapolca Basinin basalttikukkuloiden alueella, jossa on vuosikymmeniä sijainnut basalttilouhoksia, jotka on sittemmin suljettu. Tapolcassa kannattaa tutustua erikoiseen järviluolaan (The Lake Cave). Vuonna 1912 yleisölle avattu luolasto on lähes 300 metriä pitkä, ja siihen pääsee tutustumaan vuokraamalla pienen veneen.

Mikäli pyöräilyn jälkeen maistuu vielä pieni patikointi, kannattaa nousta Badacsonylle, josta avautuvat upeat maisemat ympäröiville viiniviljelmille ja Balatonjärvelle. Vuorelle lähtee merkityt polut mm. Badacsonylábdihegyn ja Badacsonytördemicin kylistä. (Karttoja saatavilla hotelleissa ja turisti-infoissa.)

Päivä 5: Badacsony-Köveskál-Tihany (n. 50 km, kokonaisnousu n. 400 m)
Suuntaat hetkeksi sisämaahan pyöräillen rauhallisilla maalaisteillä halki viljelmien ja pienten kylien Káli Basinin alueella. Vuodesta 1987 lähtien suojeltu Káli Basin on myös osa Balatonin kansallispuistoa. Takaisin järvimaisemiin palaat Zankan kylässä, josta matka jatkuu taas pitkin Balatonin pyörätietä. Saavut pian Balatonjärvelle työntyvälle Tihanyn niemimaalle, joka on kokonaisuudessaan suojelualuetta. Eläimistöltään ja luonnoltaan ainutlaatuinen alue suojeltiin jo vuonna 1952, ollen Unkarin ensimmäinen luonnonsuojelualue. Mikäli aika sallii, ja haluat tutustua alueeseen tarkemmin, se on mahdollista patikoimalla merkityillä reiteillä. Tihanyn viihtyisän kaupungin keskus on 1055 perustettu benediktiiniluostari. Majapaikkasi sijaitsee järven rannalla Tihanyn niemimaan pohjoislaidalla.

Päivä 6: Tihany-Balatonfüred-Siófok (n. 60 km, kokonaisnousu n. 200 m)
Viimeinen pyöräilypäiväsi vie sinut takaisin lähtöpisteeseen, Siófokiin. Helppo ja mukava etappi kulkee pohjoisrannan tunnettujen lomakylien kuten Balatonfüredin ja Balatonalmádin halki. Balatonfüredissä, pohjoisrannan "pääkaupungissa" on merkittävä huvivenesatama ja myös Unkarin valtion sydänsairaala kuntoutuskeskuksineen. Kaupunkiin tullaan nauttimaan miellyttävästä ilmastosta, kauniista maisemista, viinistä, uinti- ja purjehdusmahdollisuuksista sekä pitkät perinteet omaavasta kylpyläelämästä. Balatonin kierros on päätöksessään saapuessasi Siófokiin, jossa majoitut vielä ennen kotimatkaa.

Vaihtoehtoinen reitti: Halutessasi voit ylittää Balatonjärven lautalla ja pyöräillä etelärannalla Szántódista Siófokiin eli vain n. 15 km. Katso aikataulu täältä. Hinta n. 2 €/hlö + 1 €/pyörä.

Päivä 7: Kotimatka
Aamiainen ja matkan päätös. Mahdollisuus jatkaa lomailua Balatonilla tai vaikkapa Budapestissä.


Hinnat

Hinnat € / hlö 2 hh / 1 hh

Hintakausi 1: 30.03.-18.05. ja 31.08.-12.10. 510 € / 600 €
Hintakausi 2: 19.05.-29.06. 545 € / 635 €
Hintakausi 3: 30.06.-20.07. 580 € / 680 €
Hintakausi 4: 21.07.-30.08. 595 € / 695 €
Hinta määräytyy lähtöpäivän mukaan.

Hintaan sisältyy

* 6 yön majoitus 3*-hotelleissa
* aamiaiset
* matkatavarakuljetukset majapaikkojen välillä
* yksityiskohtaiset englanninkieliset reittiohjeet, reittikartta ja turisti-infoa
* taksi Siófokin rautatieasemalta hotellille ja hotellilta asemalle
* englanninkielinen puhelinpäivystys ongelmatilanteita varten
* tervetulo/infotilaisuus saapumispäivän iltana
* turistiverot
* vuokrapyörä
Varustus: 21 vaihdetta, käsijarrut, tarakka, juomapulloteline, lukko, sivulaukku, pumppu, työkaluja, paikkaustarvikkeet ja muovinen pyörään kiinnitettävä karttatasku. Hintaan ei sisälly pyöräilykypärä.(Saatavilla myös 3-vaihteisia jalkajarrullisia pyöriä.)

Lisämaksusta
* Sähköpyörän vuokraus 135 €
* Gps-laite reittiohjeineen 15 €

* Puolihoito 70 €/hlö
(6 x 2-ruokalajin päivällinen tai päivällisbuffet, ei sisällä mitään ruokajuomia, saatavilla 25.5.-31.8. lähdöillä)
* Kuljetus Budapest keskusta / lentoasema - Siófok 160 €/suunta (1-6 hlöä)
* Majoitus 4* -hotelleissa, lisämaksu 180 €/hlö 2 hh:ssa tai 270 €/hlö 1 hh:ssa
(kaikissa hotelleissa ilmastointi, tarkista puolihoidon saatavuus ja hinta)
* Matkatavarakuljetus muilla kuin keskiviikon ja lauantain lähdöillä 230 €/seurue


Alennukset
Lapsialennus 4-12 -vuotiaille:
-15 % 3-hengen huoneessa
-25 % 4-hengen huoneessa

Hyvä tietää
* Junarata kiertää Balatonjärven ympäri, joten jos haluat lyhentää pyöräilypäivää tai jättää koko päivän väliin, voit siirtyä kaupungista toiseen junalla.
* Pienissä kylissä englantia ei puhuta kovin yleisesti, saksalla pärjää paremmin.
* Useimmissa 3* -hotelleissa on ilmastointi, mutta osassa siitä veloitetaan lisämaksu.
* Varhain keväällä ja loppusyksyllä monet ravintolat ja matkailupalvelut ovat suljettuina.
* Siófok on nuorten suosima lomakaupunki ja heinä-elokuun vilkkaimpina lomakuukausina Siófokin hotellihuoneisiin voi kantautua melua yöaikaan.

OPASTETTU MATKA 11.-18.5.2019

Ohjelma

Päivä 1: Saapuminen Siófokiin
Päivä 2: Siófok-Balatonboglár-Balatonfenvyes 60 km
Päivä 3: Balatonfenvyes-Keszthely-Badacsony 60 km
Päivä 4: Badacsony-Szigliget-Tapolca-Badacsony 35 km
Päivä 5: Badacsony-Köveskál-Tihany-Balatonfüred 49 km
Päivä 6: Balatonfüred-Nagyvázsony-Dörgicse-Balatonfüred 54 km
Päivä 7: Balatonfüred-Siófok 49 km
Päivä 8: Kotimatka

Hinta
1095 €/hlö 2-hengen huoneessa
1-hengen huoneen lisämaksu 225 €

Hintaan sisältyy
* 7 yön majoitus 4*-hotelleissa
* aamiaiset
* päivälliset (ei ruokajuomia)
* 2 x lounas
* 1 x viininmaistelu
* sisäänpääsy Keszthelyn, Szigligetin ja Nagyvázsonyn linnoihin
* pyörän vuokraus 6 päivää (sis. sivulaukun)
* suomen/englanninkielinen opas
* matkatavarakuljetukset majapaikkojen välillä
* taksi Siófokin rautatieasemalta hotellille ja hotellilta asemalle
* reittikartta ja turisti-infoa

Lisämaksusta
Sähköpyörän vuokraus 135 €
Kuljetus Budapest keskusta / lentoasema - Siófok 160 €/suunta (1-6 hlöä)

Ryhmäkoko
Ei minimiosallistujamäärää. Max. 20 hlöä.

Reittikartta on viitteellinen.