Hei, voimmeko auttaa?

Tavoitat meidät näillä yhteystiedoilla:

045 332 7393
info@kunnonlomat.com

Voit myös lähettää meille viestin.

  Löydät laajemman varauslomakkeen täältä.

  Moselsteig

  Patikointia Moseljoen laaksossa

  Moselsteig-opastekyltti viiniviljelmien keskellä.

  Moselsteig

  Patikointia Moseljoen laaksossa

  Polku voikukkapellon keskellä.

  Moselsteig

  Patikointia Moseljoen laaksossa

  Kylä ja kirkontorni Moselin rannalla.

  Moselsteig

  Patikointia Moseljoen laaksossa

  Bernkastel-Kuesin vanhoja ristikkotaloja.

  Moselsteig

  Patikointia Moseljoen laaksossa

  Mies katselee Moseljokea ylhäältä rinteeltä.

  Saksa

  Kausi: 15.04.-21.10.2024

  Kesto: 9 päivää

  Vaikeusaste: 2/4

  Matka: N. 95 km

  Hinta: Alk. 765 €, omatoiminen

  Faktat

  Päiväohjelma

  Matkustus

  Kartta

  Palaute

  Silmiä hiveleviä maisemia yli jokilaakson ja viiniviljelmien, idyllisiä kyliä ja kaupunkeja, 2000-vuotista historiaa, maailmankuulua Riesling-viiniä ja maukasta lähiruokaa. Tämän kaiken kävellen nautittavaksi kokonaisuudeksi yhdistää Saksan vanhimman viinialueen halki kulkeva ja Moseljokea seuraileva Moselsteig – Moselin vaellusreitti. Vuonna 2014 avattu reitti on kokonaisuudessaan 365 km:n mittainen ja jaettu 24 etappiin, jotka ovat vaihtelevia niin maisemiltaan, alustaltaan kuin korkeuseroiltaan. Välillä koko aava jokilaakso avautuu edessä kuin tarjottimella, kunnes hetkeä myöhemmin sukelletaan metsän siimekseen ja edelleen keskelle kukkivaa niittyä. Välillä reitti laskeutuu alas kyliin noustakseen taas ylemmäs viinitarhojen keskelle. Polku vaihtelee kapeasta metsäpolusta leveään hiekkatiehen ja asfaltoituihin taajamaosuuksiin.

  Moselin laaksosta saa hyvän kuvan jo muutaman etapin kävelemällä, joskaan monipuoliseen reittiin ja jokilaakson kauneuteen ei heti kyllästy. Tällä kuuden patikointipäivän matkalla kävellään Moselsteigin etapit 5-10, yhteensä n. 93 km Trieristä Bernkastel-Kuesiin. Vuonna 2016 Moselsteig valittiin Saksan parhaaksi pitkänmatkan vaellusreitiksi.

  Matkan kohokohdat:

  • Monipuolinen, hyvin merkitty vaellusreitti sopii omatoimiseen patikointiin
  • Bernkastel-Kues ja Trier
  • Viihtyisät perhehotellit
  • Viinikulttuuri
  • Linnat ja historialliset nähtävyydet

  Faktat

  Kohde: Saksa
  Kesto: 9 päivää / 8 yötä
  Tyyppi: Omatoiminen
  Vaikeusaste: 2 / 4
  Lähdöt 2024: Lauantaisin 15.04.–21.10.

  Reitti: Päivittäiset etapit ovat 14-20 km. Reitti on vaihteleva, sisältäen myös pitkähköjä, paikoitellen jyrkkiä, nousuja ja laskuja. Suurin päivittäinen kokonaisnousu on n. 500 metriä. Reitti on alustaltaan pääasiassa helppoa metsäpolkua ja hiekkatietä. Taajamien lähellä asfaltoituja osuuksia.

  Majoitus: Hotellit ovat useimmiten pieniä, keskitasoisia perhehotelleja. Wc ja suihku huoneessa. Kahden hengen huoneita erillisin vuotein ei ole saatavilla kaikissa majapaikoissa.

  Hinnat

  Hinta alk. 765 €/hlö 2 hh:ssa ja alk. 940 €/hlö 1 hh:ssa
  Lähtöpäivä ja saatavilla oleva majoitus vaikuttavat hintaan. Tarkka hinta ilmoitetaan tarjouksessa.
  Minimi 2 hlöä.

  Hintaan sisältyy

  • 8 yön majoitus hotelleissa/majataloissa
  • Aamiaiset
  • 1 x 3-ruokalajin päivällinen (ei ruokajuomia)
  • Matkatavarakuljetukset majapaikkojen välillä (1 laukku, max. 20 kg/hlö)
  • Kuljetus Bernkastel-Kuesista Wittlichin rautatieasemalle (n. 15 min) matkan päätteeksi
  • Moselsteig-reittikartat (3 karttaa 1:25000) sekä englanninkieliset reittikuvaukset  (1 setti/huone)
  • Turisti-infoa (1 kansio/varaus, osa materiaalista saksaksi)
  • Englanninkielinen puhelinpäivystys (arkisin klo 9-17)
  • Trierin turistivero

  Hintaan ei sisälly

  • Turistivero Bernkastel-Kuesissa ja Osann-Monzelissa 1,5 €/hlö/yö sekä mahdolliset muut turistiverot (pl. Trier), maksetaan paikan päällä

  Lisämaksulliset ohjelmat 8. matkapäivälle 

  • Viinimuseon sisäänpääsy n. 6 € ja viininmaistelu n. 30 €
  • Edestakainen laivamatka Bernkastel-Kues – Traben-Trarbach n. 24 €
   Maksut paikan päällä.

  Hyvä tietää

  • Matkainfo lähetetään sähköpostitse ennen matkaa ja kartat ym kirjallinen materiaali luovutetaan hotellin vastaanotosta Trieriin saavuttaessa.
  • Osa infomateriaalista (turisti-info) on vain saksaksi.
  • Useissa käyntikohteissa opastaulut vain saksaksi.
  • Hotellien saatavuus rajoitettua saksalaisten juhlapyhien aikaan (pitkät viikonloput) sekä sadonkorjuuaikaan syys-lokakuussa.

  Päiväohjelma

  Päivä 1: Saapuminen

  Omatoiminen saapuminen lähellä Luxemburgin rajaa sijaitsevaan Trieriin. 2000-vuotisen historian omaava Trier on oletettavasti Saksan vanhin kaupunki, joka suorastaan pullistelee historiallista nähtävää. Tärkeimpiin nähtävyyksiin kuuluvat roomalaisaikainen kylpylä (Kaiserthermen), kaupunginportti Porta Nigra, tuomiokirkko ja vanhan kaupungin keskusaukio.

  Päivä 2: Trier–Schweich

  N. 20 km / n. 5 h (kokonaisnousu 510 m / korkein kohta 260 m)
  Moselsteig pistää parastaan jo ensimmäisenä patikointipäivänäsi! Päivän reitiltä avautuu upeita maisemia jokilaaksoon, sekä jo heti alkumatkasta, Trierin kaupunkiin. Alun jokea seurailevan osuuden jälkeen polku sukeltaa metsään ja niityille. Vähitellen horisontissa alkaa siintää roomalaisaikaisen viinireitin varrella sijaitseva Schweich. Päivän päätteeksi voit täydentää huvenneet energiavarastot jossakin kylän monista ruokapaikoista.
  Vinkki: Kiikareista on tänään iloa! Alkumatkalta avautuvat upeat näkymät mm. Trierin tuomiokirkolle ja Pontra Nigraan.

  Päivä 3: Schweich–Mehring

  N.13 km / n. 4 h (kokonaisnousu 350 m / korkein kohta 415 m)
  Aamu alkaa nousuvoittoisella osuudella ja ylämäkeä riittää lähes etapin puoliväliin saakka. Paikoitellen jyrkätkin kipuamiset palkitaan kuitenkin hienoilla näkymillä alas laaksoon. Päivän jälkimmäinen puolikas lasketellaan alamäkeen. Mukava tauon paikka ennen Mehringiä on Huxlayn maja, josta on enää loppulasku Mehringin kylään. Mehringissä kannattaa tutustua kylän 2000-vuotiseen viiniperinteeseen – viinitupia ja -kellareita riittää joka korttelissa.
  Vinkki: Huxlayn ympäristössä on mukavia taukopaikkoja eväiden syöntiin ja maisemista nautiskeluun.

  Päivä 4: Mehring–Leiwen

  N. 15 km / n. 4 h (kokonaisnousu 450 m / korkein kohta 415 m)
  Matka jatkuu halki pyökki- ja kuusimetsien vaihtelevalla polulla, jossa on etenkin alkumatkalla lukuisia jyrkähköjä ylä- ja alamäkiä. ”Pakollinen” pysähdyspaikka on ”Viiden järven” -näkötorni (Fünfseenblick), josta kiemurtelevat joenmutkat näyttäytyvät ikään kuin järvinä viinitarhojen ja metsien peittäessä näkymää sopivasti (Huom. Näkötorni suljettu kesällä 2023 toistaiseksi remontin vuoksi.) Päivän päätepiste on idyllinen viinikylä Leiwen, joka sijaitsee yhdessä kauneimmista joenmutkista tällä reitillä.
  Vinkki: Suuri osa päivästä kuljetaan puiden mukavasti varjostamalla polulla, jossa ei ole tukalan kuumaa helteisenäkään kesäpäivänä. Heti Mehrigin ulkopuolella sijaitsee kolmen järven muodostama ”Triolagon” virkistysalue.

  Päivä 5: Leiwen–Neumagen-Dhron

  N. 14 km / n. 4 h (kokonaisnousu 350 m / korkein kohta 360 m)
  Aamun ensimmäiset kilometrit kävellään viiniviljelmien keskellä, missä vaeltajan on helppo ymmärtää miksi suuri osa Moselin viininviljelystä on käsityötä. Monet rinteistä ovat nimittäin niin jyrkkiä, ettei koneilla ole niille asiaa. Viinitarhojen yläpuolella polku jatkuu metsäisempänä laskeutuakseen jokirantaan taas ennen Neumagen-Dhronia. Pieni kylä kantaa ylpeänä Saksan vanhimman viinikylän titteliä. Muistona menneestä kylän rannassa on nähtävillä (ellei vene ole liikenteessä) entisaikojen malliin rakennettu suuri puinen viinivene, ”Stella Noviomagi”, jollaisella viinitynnyreitä soudettiin Moselia pitkin roomalaisaikaan.
  Vinkki: Zummethöhen näköalapaikalta avautuvat kenties päivän valokuvauksellisimmat jokimaisemat.

  Päivä 6: Neumagen-Dhron– Kesten/Osann-Monzel

  N. 18 km / n. 5,5 h (kokonaisnousu 510 m / korkein kohta 395 m)
  Tämän päivän ensimmäisiä kilometrejä leimaa yksi asia – viini. Kävelet lähes silmänkantamattomiin jatkuvien viinitarhojen halki Moselin pohjoisrannalla. Siellä täällä huomaat kylttejä, jotka kertovat mille perheelle tai tilalle kyseinen viljelmä kuuluu. Monet suvut ovat viljelleet tilallaan viiniä jo satojen vuosien ajan. Piesportia lähestyttäessä katse kiinnittyy vastarannalla lähes pystysuorana kohoavaan Mosel-Loreleyn kallioon. Päivän päätepiste on pikkuinen Osann-Monzelin kylä tai sen kupeessa sijaitseva Kesten, joissa molemmissa illanvietto sujuu rentouttavissa merkeissä.

  Päivä 7: Kesten/Osann-Monzel–Bernkastel-Kues

  N. 15 km / n. 4 h (kokonaisnousu 300 m / korkein kohta 300 m)
  Viimeisen patikointipäivän aluksi kävelet maailmankuulujen Brauneberger Jufferin viinitarhojen halki. Puolimatkan paikkeilla Mülheimissa ylitetään joki, jonka jälkeen noustaan taas ylemmäs metsään suojiin. Polun varrella on useita viihtyisiä taukopaikkoja eväs- ja lepotaukoihin. Viikon päätepisteeseen Bernkastel-Kuesiin laskeudutaan kaupunkia ylhäältä vartioivan Landshutin rauniolinnan kautta. Bernkastel-Kuesin vanha kaupunki on yksi Moselin alueen kauneimmista ja tunnelmallisimmista. Kapeita katuja ja kujia ympäröivät keskiajalla rakennetut saksalaistyyliset puuristikkotalot, osa mukavasti vinksallaan.
  Vinkki: Viimeinen mahdollisuus ikuistaa jokimaisemat ylhäältä käsin on Landshutin linnalla ennen Bernkastel-Kuesia.

  Päivä 8: Vapaapäivä Bernkastel-Kuesissa

  Viimeisen matkapäivän ohjelma on vapaasti valittavissasi. Mikäli pieni patikointi vielä maistuu, hyvä vaihtoehto on n. 7 km mittainen ympyräreitti ”Bärensteig”. Alueen viinikulttuuriin voi tutustua Bernkastelissa sijaitsevassa viinimuseossa mm. kattavan multimedianäyttelyn avulla. Museossa on myös esillä runsaasti vanhoja viininvalmistukseen liittyviä esineitä sekä maisteltavana ja myytävänä n. 150 valikoitua Moselin alueen viiniä. Moseljoki kutsuu myös risteilylle. Tunnin mittaisia jokiristeilyjä tehdään pitkin päivää. Pidempi vaihtoehto on edestakainen matka Traben-Trarbachiin (1 h 45 min/suunta).

  Päivä 9: Kotimatka

  Aamiainen ja kuljetus Wittlichin rautatieasemalle.

  Näin pääset perille

  Matkan lähtöpiste on Trier ja matka päättyy Bernkastel-Kuesiin.

  Lennot

  Suomesta parhaimmat lentoyhteydet ovat Frankfurt am Mainin lentokentälle, jonne Finnairilla ja Lufthansalla on suoria lentoja Helsingistä päivittäin.

  Tulomatkalle vaihtoehto on myös Luxemburgin kenttä, jonne ei tosin ole suoria lentoja Suomesta, mutta Lufthansalla pääsee yhdellä vaihdolla Frankfurtin/Münchenin kautta. Luxemburgin lentoasemalta Trieriin on n. 40 km.

  Frankfurtista Trieriin

  Matkan aloituspisteeseen Trieriin pääsee junalla suoraan Frankfurtin lentokentältä (n. 185 km). Matka-aika on n. 4 h ja matkalla on yleensä 2 vaihtoa (Koblenz ja Mainz).

  Matkan päätepisteestä Koblenzista Frankfurtin lentoasemalle on n. 115 km ja juna-matka kestää n. 1 h 40 min.
  Juna-aikataulut ja lippujen hinnat: www.bahn.com.

  Huom. Finnairin lennot saapuvat terminaaliin 2 ja Lufthansan lennot terminaaliin 1. Pitkän matkan junat pysähtyvät lentokentän rautatieasemalla (Flughafen Fernbahnhof), joka sijaitsee terminaalin 1 yhteydessä. Terminaalien väliä liikennöi maksuton bussi sekä Sky Line -juna, joka kulkee terminaalien ylimmistä kerroksista. Mikäli jatkat matkaasi junalla, siirtyminen terminaalien välillä onnistuu kätevimmin bussilla.
  Lisätietoa lentokentän sivuilta.

  Frankfurtin lentoasemalta keskustaan pääsee kätevimmin paikallisjunalla (S-Bahn, linjat S8 ja S9), joka lähtee terminaalin 1 alimmasta kerroksesta.


  Paluumatkaa varteen hintaan sisältyy kuljetus Bernkastel-Kuesista Wittlichin rautatieasemalle
  , josta junayhteydet Frankfurtiin Koblenzin kautta (2,5-3 h).


  Muutokset mahdollisia, kaikki matkustustiedot sitoumuksetta. Päivitetty 23.1.2023.

  Kartta

  ©Mosellandtouristik GmbH

  Asiakkaidemme kommentteja matkasta

  Kauneinta maailmankolkkaa ja upeita viinejä! Kaikki sujui odotusten mukaan. Majapaikat olivat keskenään erilaisia, mutta jokaisessa lämmin tunnelma ja hyvät aamiaiset. Karttaa kannattaa kuljettaa mukana, sillä paikoin reittimerkit ovat kuluneet ja kadonneet.

  Moselin patikointi oli hieno kokemus! Maisemat olivat upeita, luonto kaunis ja maasto pääosin helppokulkuista. Ravintoloissa ei juurikaan ollut valinnanvaraa ja kylät muutenkin olivat (koronakesänä) todella hiljaisia, mutta patikointi itsessään oli palkitsevaa.

  Aivan ihana matka. Maisemat todella kauniit ja patikkareitti hieno. Vain yksi itselle vaikea osuus oli Mehring-Leiwen -reitin alkupuolella. Hotellit idyllisiä. Matka huipentuu idylliseen Bernkastel-Kuesiin. Kylät matkan varrella olivat toukokuussa hiljaisia ja avointa ravintolaa sai hetken etsiä.