Dalmatian saarihyppely

Tämä lomaviikko vie historialliselle Dalmatian alueelle, Adrianmeren rannikkomaisemiin Etelä-Kroatiaan. Viikko on monipuolinen yhdistelmä omatoimista patikointia ja kulttuurinähtävyyksiä Dubrovnikin ympäristössä sekä Korculan, Lopudin ja Mljetin saarilla. Korcula tunnetaan Marco Polon syntymäpaikkana, piskuinen Lopud huokuu rauhallisuutta ja historiaa ja Mljetin kansallispuistosaari on yksi Adrianmeren idyllisimpiä. Unescon maailmanperintökohteeksi listaama kuvankaunis Dubrovnik tarjoaa mahdollisuuden nähtävyyksien katseluun ja shoppailuun - tai vaihtoehtoisesti rauhalliseen oleskeluun ja tunnelmasta nauttimiseen.

Päivittäiset patikointietapit ovat helpohkoja ja aikaa jää myös ympäristöön tutustumiseen ja rentoutumiseen. Turkoosina kimmeltävä meri, pittoreskit kylät, mäntymetsiköt sekä maaseutu viiniviljelmineen ja oliivilehtoineen antavat upeat kehykset tälle lomaviikolle!

MATKAN KOHOKOHDAT:

* hienot saaret: Korcula, Mljet, Lopud
* Dubrovnik
* keskiaikainen Cavtat
* paljon historiallista nähtävää

Faktat

Kohde: Kroatia
Kesto: 8 päivää / 7 yötä
Tyyppi: Omatoiminen
Vaikeusaste: 1 / 4 (1 = helppo, 4 = vaativa)

Lähdöt:
Päivittäin 01.04.-31.10.2019
Paras aika matkustaa kevät ja alkusyksy. Heinä-elokuussa voi olla erittäin kuumaa.
Huom. Kevällä lauttavuoroja saarten välillä on rajallisemmin ja tarvittaessa patikointipäivien järjestystä voidaan muuttaa.

Reittikuvaus: Kävely tapahtuu poluilla ja osittain asfaltoiduilla teillä. Päivittäinen patikointimatka on n. 15 km. Kokonaisnousua kertyy enimmillään päivässä n. 350 metriä.

Matkustus: Matkan lähtöpiste on Dubrovnik. Finnair lentää 4 suoraa lentoa Helsingistä Dubrovnikiin 1.4.-26.10.2019. Norwegianilla on 3 suoraa viikottaista lentoa 1.4.-27.10
.2019. Dubrovnikin lentoasema sijaitsee n. 15 km päässä kaupungin keskustasta ja lentokenttäkuljetukset kuuluvat matkan hintaan.

Päiväohjelma

Päivä 1: Saapuminen, Korcula
Saapuminen Dubrovnikin lentoasemalle, jossa paikallinen edustaja vastassa. Kuljetus (n. 130 km) Orebicin satamaan, josta nouset Korculan lauttaan. Lyhyen (10-15 min) lauttamatkan jälkeen saapuminen Korculaan ja kuljetus saaren itäosassa sijaitsevaan Lumbardan kylään, jossa majoitut kaksi yötä pienessä majatalossa.

Aikataulun salliessa on mahdollista tehdä jo pieni "lämmittelykävely" (10-15 km, kokonaisnousu n. 250 m) kylän ulkopuolelle. Reitiltä avautuvat hienot maisemat merelle, rantaviivaa kehystäville hiekkarannoille ja Lastovon saarelle.

Päivä 2: Korculan saari
N. 15 km, kokonaisnousu n. 270 m
Aamiaisen jälkeen aloitat kävelyretken Lumbardan kylästä kohti Korculan kaupunkia. Mielenkiintoista maisemaa hallitsevat hiekkarannat, mäntymetsät ja oliiviviljelmät. Korculan kaupunki on saaren hallinnollinen keskus ja siellä voit kuljeskella vahvasti keskiaikaisen ilmeen säilyttäneen vanhan kaupungin kapeilla kujilla, tutustua mm. katedraaliin ja Marco Polon syntymäkotiin ja museoon.

Päivä 3: Dubrovnik

Aika sanoa hyvästit Korculalle. Aamiaisen jälkeen kuljetus satamaan, josta matkaat lautalla Dubrovnikiin (n. 2 h). Mikäli Dubrovnikin lautta ei kyseisenä päivänä kulje, matkaat lautalla Orebicin satamaan, ja edelleen autokyydillä Dubrovnikiin (n. 110 km).

Iltapäivällä sinulla on aikaa tutustua Kroatian kruununjalokiveksi kutsuttuun Dubrovnikiin. Vaikka nimi voi tuntua liioittelulta, on kaupunki todellisuudessakin silmiä hivelevän kaunis. Dubrovnikia leimaavat vahvasti turkoosina hehkuva meri ja punakattoinen upea vanhakaupunki eli Grad, jonka parin kilometrin mittaiset muurit kätkevät sisäänsä tuhatvuotisen historian. Vanhassakaupungissa on paljon nähtävyyksiä, joista monet sijoittuvat Stradun-kävelykadun varrelle, ravintoloita, kahviloita ja ostosmahdollisuuksia. Kaupungin hälyä voi paeta uimarannoille, joista parhaimmat ovat pikkukivi- ja kalliorantoja.

Päivä 4: Lopudin saari
N. 12 km, kokonaisnousu n. 350 m
Tänään suunnataan n. 45 minuutin lauttamatkan päässä mantereesta sijaitsevalle parin sadan asukkaan Lopudin saarelle, Elaphiti-saarista toiseksi suurimmalle. Lautta rantautuu saaren suurimpaan kaupunkiin Lopudiin, jos voi tutustua mm. fransiskaaniluostariin. Saaren kiertävälle korkeuseroiltaan vaihtelevalle 12 km patikointireitille pääset suoraan satamasta. Matkan varrella riittää nähtävää mm. kirkkoja, linnoitus ja kasvitieteellinen puutarha. Upeimmat maisemat yli rantakallioiden avautuvat näköalapaikalta n. 160 metrin korkeudesta. Lopudilla sijaitsee myös yksi Dubrovnikin alueen parhaimmista rannoista. Iltapäivällä paluu Dubrovnikiin lautalla.

Päivä 5: Mljetin saari
N. 15 km, kokonaisnousu n. 280 m
Aamiaisen jälkeen kuljetus Gruzin satamaan, josta alkaa parin tunnin merimatka ihastuttavalle Mljetin saarelle, Adrianmeren helmelle jota "vihreäksi saareksi" myös kutsutaan. Suurta osaa saaresta peittävät metsät, loppua täplittävät pellot, viiniviljelmät ja pienet kylät. Saaren luoteisosassa sijaitsee yksi Kroatian kahdeksasta kansallispuistosta, rehevän kasvillisuuden ja mäntymetsien Mljet, joka on ennen kaikkea tunnettu kahdesta hienosta suolajärvestään - Suuresta ja Pienestä järvestä - joita yhdistää kapea kanava.

Majoittuminen Pomenan tai Polacen kylässä, jossa on paljon roomalaisaikaisia jäänteitä, tärkeimpänä 600-luvulta peräisin olevan palatsin jäännökset. Kävelyreittisi vie suolajärvien rannoille, halki pikkukylien, viiniviljelmien ja mäntymetsien.

Päivä 6: Mljetin saari
N. 15 km, kokonaisnousu n. 330 m
Toinen patikointipäivä Mljetillä. Sään salliessa voit pulahtaa uimaan suolajärviin, joiden veden lämpötila on aina paria astetta merivettä korkeampi. Voit myös vierailla keskellä Suurta järveä sijaitsevalla St. Maryn saarella ja sen 1100-luvulta peräisin olevassa benediktiiniluostarissa. Halutessasi voit vuokrata pyörän ja suunnata vaikkapa sisämaahan tai lähikyliin.

Päivä 7: Cavtat
N. 15 km
Tänään on aika palata mantereelle. Lauttamatka (n. 2 h) päättyy Dubrovnikin satamaan, josta kuljetus (n. 20 km) pieneen Cavtatin merenrantakaupunkiin, joka pienuudestaan huolimatta huokuu kansainvälistä tunnelmaa ja tyylikkyyttä. Iltapäivällä viimeinen patikointiretki Cavtatin maaseudulla. Halutessasi voit tietenkin myös rentoutua Cavtatin rannoilla tai tutustua vanhan kaupungin nähtävyyksiin.

Päivä 8: Paluu
Aamiainen ja kuljetus (n. 6 km) Dubrovnikin lentoasemalle.

Hinta

Hinnat € / hlö 2 hh / 1 hh

Hintakausi 1:
01.04.-26.04. 630 € / 810 €
Hintakausi 2: 27.04.-27.05. ja 28.09.-31.10. 670 € / 840 €
Hintakausi 3: 28.05.-26.06. ja 29.08.-27.09. 690 € / 870 €
Hintakausi 4: 27.06.-28.08. 740 € / 920 €
Hinta määräytyy lähtöpäivän mukaan.

Hintaan sisältyy
* 7 yön majoitus majatalotyyppisissä huoneissa/huoneistossa (oma kylpyhuone)
* aamiaiset
* ohjelman mukaiset paikalliskuljetukset ja lauttamatkat
* infotapaaminen paikallisen edustajan kanssa joka kohteessa
* yksityiskohtaiset englanninkieliset reittiohjeet ja -kartat
* bussi- ja lautta-aikataulut, turisti-infoa
* puhelinpäivystys ongelmatilanteita varten
* lentokenttäkuljetukset Dubrovnikin lentoasemalta/-asemalle

Hintaan ei sisälly
* Mljetin kansallispuiston sisäänpääsymaksu 18 €/hlö, maksetaan paikan päällä

Lisämaksusta
* lisäyöt 45-55 €/hlö majoituksesta ja ajankohdasta riippuen
* opastettu kävelykierros Dubrovnikissa 1-4 hlöä 80 € tai 5-8 hlöä 100 €

Majoitus

Päivät 1 ja 2: Lumbarda (Korcula)
Päivät 3 ja 4: Dubrovnik
Päivät 5 ja 6: Polace/Pomena (Mljet)
Päivä 7: Cavtat

Kartta

Katso kartta täältä.