Hei, voimmeko auttaa?

Tavoitat meidät näillä yhteystiedoilla:

045 332 7393
info@kunnonlomat.com

Voit myös lähettää meille viestin.

Löydät laajemman varauslomakkeen täältä.

Itärajan hiihtovaellus

Opastettu ja huollettu hiihtovaellusviikko Venäjän rajalla

Iloiset hiihtäjät itärajalla rajavyöhyke-kyltin edessä.

Itärajan hiihtovaellus

Opastettu ja huollettu hiihtovaellusviikko Venäjän rajalla

Itärajan hiihtovaellus

Opastettu ja huollettu hiihtovaellusviikko Venäjän rajalla

Itärajan hiihtovaellus

Opastettu ja huollettu hiihtovaellusviikko Venäjän rajalla

Itärajan hiihtovaellus

Opastettu ja huollettu hiihtovaellusviikko Venäjän rajalla

Suomi

Kausi: 10.02.-05.04.2021

Kesto: 7 päivää

Vaikeusaste: 2/4

Matka: N. 100 km

Hinta: Alk. 1030 €, opastettu

Faktat

Päiväohjelma

Kartta

Palaute

Itärajan hiihtovaellus vie sinut Kainuun korpeen, keskelle lumoavan kaunista talvista luontoa. Viiden hiihtopäivän ja 100 kilometrin opastettu majatalosta majataloon -vaellus alkaa Suomussalmen Hossasta ”Suomi 100” -kansallipuiston maisemista, ja kulkee Venäjän rajan pinnassa kohti etelää Itärajan talviretkeilyreittiä pitkin.

Hiihto tapahtuu perinteisellä tyylillä moottorikelkalla vedettyä latu-uraa pitkin. Hiihtopäivän puolivälissä nautitaan oppaan valmistama ja tarjoilema retkilounas nuotion ympärillä. Illalla saunotaan, syödään ja rupatellaan mukavassa seurassa, yöt nukutaan ”lakanoiden välissä”  pienissä perheiden pyörittämissä majapaikoissa.

Helmi-maaliskuun takuulähdöt toteutuvat ilman minimiosallistujamäärää, joten ne soveltuvat hyvin myös yksin matkustaville. Vaelluksia järjestetään myös ryhmille sopimuksen mukaan.

Faktat

Kohde: Suomussalmi, katso lisätiedot kokoontumispaikasta ”Hyvä tietää” -osiosta
Kesto: 7 päivää / 6 yötä
Tyyppi: Opastettu
Vaikeusaste: 2/4

Takuulähdöt 2021: 07.02.–13.02., 14.02.–20.02., 21.02.–27.02., 28.02.–06.03., 07.03.–13.03., 14.03.–20.03., 17.03.–23.03., 21.03.–27.03. ja 31.03.–06.04.
Ryhmäkoko: Takuulähdöillä ei minimihenkilömäärää, max 12 hlöä.

Hinnat

Hinta: 1030 € / hlö

Hintaan sisältyy

 • Majoitus 2–4 hengen huoneissa (kts. lisätiedot alla)
 • 6 x aamiainen, 4 x retkilounas, 1 x lounas, 5 x päivällinen, tulopäivän iltapala, 4 x iltapäiväkahvi/tee pienen välipalan kera majapaikkaan saavuttaessa
 • Hiihto-oppaan palvelut
 • Moottorikelkkaopas, joka tekee ladun ja valmistaa retkilounaat (päivät 3–6)
 • Lentokenttäkuljetukset
 • Matkatavarakuljetukset majapaikkojen välillä
 • 5 x iltasauna, 1-2 x avantouinti
 • Liinavaatteet ja kylpypyyhkeet
 • Makuupussit ja -lakanat (1 yö)

Lisämaksusta

 • Hiihtovälineiden vuokraus 60 €

Hyvä tietää

 • Päivittäinen hiihtomatka on 17–25 km, johon kuluu aikaa 5–7 tuntia, sisältäen tauot.
 • Vaellus soveltuu osallistujalle, jolla on kohtuullinen fyysinen kunto ja ainakin satunnaista kokemusta vastaavista päivämatkoista hiihtäen.
 • Latu tehdään moottorikelkan perässä vedettävällä latuhöylällä. Hiihtäminen tapahtuu perinteisellä tyylillä.
 • Matkatavarat kuljetetaan majapaikkojen välillä autolla ja päiväretken kantamukseksi riittää pieni päiväreppu.
 • Järjestäjän puolesta käytettävissä on pitovoiteita ym. tarvikkeita voiteluun ja opas auttaa tarvittaessa suksien voitelussa.
 • Takuulähdöillä ryhmät ovat kansainvälisiä. Maksimi ryhmäkoko on 12 osallistujaa.
 • Pidätämme oikeuden muuttaa ohjelman sisältöä (hiihtoreittiä ja majoituspaikkoja), jos ryhmäkoko on alle 4 henkeä.
 • Pidätämme oikeuden ohjelmanmuutoksiin lumi- ja/tai sääolosuhteiden vuoksi.

Majoitus

 • Majoittuminen tapahtuu majataloissa pääsääntöisesti 2-3 hengen huoneissa, joskus harvoin 4-hengen huoneitakin voidaan käyttää. Yhden hengen huoneita ei ole varattavissa.
 • Useimmissa majapaikoissa on jaetut vessat ja suihkut, mutta 5. ja 6. päivänä on käytettävissä myös huoneita, joissa omat vessat ja suihkut.
 • Majapaikoissa on sähkö, lukuun ottamatta yhden yön majoitusta.

Matkustus

 • Hintaan sisältyy kuljetus Kuusamon lentoasemalta ensimmäiseen majoitukseen sekä matkan päätteeksi takaisin Kuusamoon. Kullekin ryhmälle järjestetään yksi kuljetus, joten tarkistathan aikataulun meiltä ennen lippujen varaamista.
 • Bussilla saapuminen Kuusamoon on myös mahdollista, mikäli aikataulut sopivat kuljetuksiimme.
 • Jos olet tulossa omalla autolla, ole yhteydessä niin selvitetään vaihtoehdot!

Kalevala hiihtoon, n. 30 km päivämatkoin, voit tutustua täällä.

 

Kysy lisää tai varaa paikkasi tästä!

Päiväohjelma

Päivä 1: Saapuminen

Saapuminen Kuusamon lentokentälle, jossa opas toivottaa osallistujat tervetulleiksi. Bussikuljetus (1 h) Hossaan, jossa majoitutaan kansallipuiston aluella sijaitsevalla viihtyisällä Jatkonsalmen kämpällä. Illallinen ja infoa viikon ohjelmasta.

Päivä 2: Jatkonsalmi–Rajakartano 17 km

Hiihtovaelluksemme alkaa Hossan kansallispuiston hoidetuilla laduilla. Hossassa on paljon reittivaihtoehtoja, joten hiihtointoiset voivat iltapäivällä valita myös pidemmän reitin. Alueen luontoa hallitsevat mäntykankaat ja harjut sekä lukuisat järvet ja joet. Lounaan syömme Hossan Luontokeskuksessa. Iltapäivällä saavumme majapaikkaamme, entisellä rajavartioasemalla toimivaan Rajakartanon majataloon. Pääsemme saunomaan ja rohkeimmat voivat pulahtaa avannossa uimassa. Illalla vierailemme porotilalla, jossa nautimme maittavan päivällisen ja tutustumme nykypäivän poronhoitoon.

Päivä 3: Rajakartano–Kovavaara 25 km

Retkemme pisimmän hiihtopäivän ensimmäiset kilometrit hiihdämme Hossan laduilla ja jatkamme sitten rajavartijoiden kelkkauraa pitkin. Päivän aikana kuljemme monien pienten soiden ja vanhojen metsien halki. Vieremäjärvellä, hieman ennen puoliväliä oppaamme valmistaa meille lounaan avotulella. Illalla majoitumme vanhaan, menneiden vuosikymmenten tunnelmaa henkivään hirsitaloon Kovavaaran laella. Kovavaarasta puuttuvat nykyajan mukavuudet, mutta kynttilänvalon luoma tunnelma ja kamiinan lämpö korvaavat nuo puutteet.

Päivä 4: Kovavaara–Arola 19 km

Kolmantena hiihtopäivänä kuljemme rajavyöhykettä seuraillen. Keltaiset rajavyöhykkeen merkit viitoittavat kulkuamme ja monin paikoin on mahdollista nähdä Venäjän puolelle. Rajan läheisyys tuokin oman, hieman mystisen lisänsä hiihtopäiväämme. Lounastaukoa vietämme Hämeenahon autiotuvalla. Illaksi saavumme Arolan maatilalle, jonka viihtyisässä hirsipirtissä nautimme herkullisen, paikallisista aineksista valmistetun päivällisen.

Päivä 5: Arola–Martinselkosen Eräkeskus 22 km

Tänään reittimme vie halki Martinselkosen luonnonsuojelualueen avosoiden ja kuusimetsien. Talvinen luonto ympärillämme kuiskii hiljaisuuttaan; rauhallisuus on lähes mykistävää. Lounaaksi nautimme Teerilammen autiotuvalla avotulella valmistettua kuumaa keittoa voileipien ja nokipannukahvin kera, joiden voimalla sujuttelemme viimeiset kilometrit majapaikkaamme Martinselkosen Eräkeskukseen. Illan ohjelmassa tutut kuviot – sauna, hyvää ruokaa ja mukavaa seurustelua.

Päivä 6: Päiväretki Martinselkosessa 17 km

Tänä aamuna ei tarvitse pakata laukkuja, sillä jäämme Martinselkoseen toiseksikin yöksi. Teemme päiväretken Martinselkosen luonnonsuojelualueella, jossa hiihtelemme halki lumipeitteisten soiden ja pienten järvien. Näillä selkosilla todennäköisyys törmätä vastaantulijaan on häviävän pieni. Sen sijaan ladun poikki kulkevat niin porot, hirvet, ilvekset kuin ahmatkin. Tosin eläimiä onnistuu harvoin näkemään, jälkiä kylläkin. Illalla saunomme ja nautimme retken päätöspäivällisen.

Päivä 7: Kotimatka

Aamiainen ja kuljetus Kuusamon lentokentälle.

Suomalaisten asiakkaidemme kommentteja

 

Oli hienoa olla mukana ainoana suomalaisena retkellä, jossa muut osallistujat olivat Sveitsistä, Saksasta, Ranskasta, Englannista ja Belgiasta. Kelpaisi suomalaistenkin löytää nämä opastetut retket Kainuussa. Minulle tämä oli myös hyvä kielikurssi.

 

Kainuulaisten palveluntarjoajien ystävällisyys jäi erityisesti mieleen – ripaus savolaista lupsakkuutta siinä mukana.

 

Aluksi arvelin, että matka on kallis. Matkan jälkeen täytyy todeta, että hinta-laatu -suhde on kohdallaan.

 

Jos haluat stressitöntä huoltovapaata ulkoilua/kuntoilua Itärajan hiihtovaellus on sitä. Ystävälliset ihmiset, hyvä palvelu. Ei välttämättä tarvitse rehkiä rinkan kanssa Lapissa.