Salzburg-Bled

Yli Alppien Alpe Adria -pyörätietä

Tämä pyöräilyviikko ylittää Alpit turvallisesti Alpe Adria -pyöräilyreittiä pitkin. Matka alkaa historiallisesta Salzburgista, josta suuntaat kohti etelää upeiden maisemien siivittäessä kulkuasi. Mutkittelevat joet halkovat kuvankauniita laaksoja, joita Alpit kehystävät. Reitin varrella on myös historiallista nähtävää ja lukuisia viehättäviä pikku kyliä, joiden viihtyisissä kuppiloissa pyöräilyn huventamat energiavarastot täydentyvät maistuvalla paikallisella ruualla.

Pyöräiltyäsi halki Itävallan laaksojen - Salzach, Gastein ja Molltal - piipahdat hetkeksi Italian maaperälle, josta matka jatkuu Sloveniaan. Viikon päätepiste on Juliaanisten Alppien kainalossa sijaitseva kaunis Bled-järvi.

MATKAN KOHOKOHDAT
* Salzburgin vanha kaupunki
* Hohenwerfenin linna
* Eisriesenweltin jääluolasto
* Badgasteinin laakso ja alppikaupunki
* Bled

Faktat

Kohde: Itävalta, Slovenia
Kesto: 8 päivää / 7 yötä
Tyyppi: Omatoiminen
Matka: n. 315 km
Vaikeusaste: 3 / 4 (1 = helppo, 4 = vaativa)
Lähdöt 2019: Tiistaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin 08.05.-22.09. (ei lähtöjä 24.07., 28.07., 29.07., 01.09., 02.09. ja 04.09.)
Muut lähdöt sopimuksen vähintään 6 hengen ryhmälle.

Reitti: Pyöräily tapahtuu lähes yksinomaan Alpe Adria -pyörätiellä. Vain viimeisten 20 km matkalla ennen Blediä ei ole pyörätietä.
Majoitus: 3* ja 4* -hotelleissa sekä majataloissa
Matkustus: Matkan lähtöpiste on Salzburg Itävallassa ja päätepiste Slovenian Bled. Lisätietoa yhteyksistä täältä.

Päiväohjelma

Päivä 1: Saapuminen Salzburgiin
Omatoiminen saapuminen lähellä Saksan rajaa sijaitsevaan Salzburgiin. Itävallan neljänneksi suurin kaupunki on tunnettu Mozartin synnyinkaupunkina ja sen maisemissa on kuvattu myös kuuluisa musikaali "The Sound of Music". Kulttuuri kukoistaa Salzburgissa monin muodoin myös nykyisin. Hienosta barokkiarkkitehtuurista ja lukuisista kirkoista tunnettu kaunis vanha kaupunki (Altstadt) on Unescon maailmanperintökohde. Tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluvat Hohensalzburgin linna, Salzburgin katedraali, Mirabellin palatsi ja Mozartin lapsuudenkoti, joka toimii museona ja on avoinna yleisölle. Salzburgissa ei tietenkään voi olla maistamatta Mozartin kuulia. Valmistajia on useita, mutta alkuperäisiä myy Cafe-Konditorei Fürst.

Päivä 2: Salzburg - Bischofshofen / St Johann im Pongau 55 km
(loivaa ylämäkeä, kokonaisnousu n. 160 m)
Ensimmäinen pyöräilypäivä suuntautuu ihastuttavaan Salzachin laaksoon. Werfenin kylässä voi tutustua 900 vuotta vanhaan Hohenwerfenin linnaan, joka sijaitsee korkealla kalliolla Werfenin kylän yläpuolella. Linna on yksi Euroopan parhaiten säilyneitä myöhäisen keskiajan linnoituksia. Mikäli aikataulusi sallii, kannattaa tehdä pieni lisälenkki tutustumaan Eisriesenweltin jääluoliin. Luolasto on maailman suurin jääluola, johon pääsee vierailemaan ja siellä on jäätä ympäri vuoden. Majapaikkasi tänään on Bischofshofenissa, joka tunnetaan mm. Keski-Euroopan mäkiviikon päätösosakilpailun pitopaikkana tai viereisessä St Johann im Pongaussa.

Päivä 3: Bischofshofen / St Johann im Pongau - Mallnitz 55 km
(ylämäkeä, kokonaisnousu n. 620 m)
Tänään on edessä viikon raskain nousuosuus kun päivän lähtö- ja päätepisteen välillä kivutaan reilut 600 m ylöspäin. Seurailet pyörätietä Gasteinin laakson halki ja halutessasi voit vierailla mahtavalla Liechtensteinin rotkolla (n. 2 km pyöräilyreitiltä), johon voi tutustua noin kilometrin mittaisella kävelypolulla. Pyöräilypäiväsi päättyy kauniiseen Bad Gasteinin kylpylä- ja laskettelukaupunkiin, josta matka jatkuu junalla Tauerntunnelin halki "Alppien aurinkoiselle puolelle". Majoittuminen Hohe Tauern -kansallispuiston sydämessä sijaitsevassa Mallnitzin alppikylässä.

Päivä 4: Mallnitz - Möllbrücke / Sachsenburg 41 km
(alamäkeä, kokonaisnousu n. 600 m)
Eilisen nousuosuuden jälkeen on vuorossa alamäkivoittoinen etappi. Laskettelet reipasta alamäkeä Molltalin laaksoon uljaiden 3000-metristen vuorenhuippujen kohotessa ympärilläsi. Kärntenin osavaltion karttaa täplittävät myös useat järvet. Iltapäivällä on mahdollista nousta Kreuzeckin gondolihissillä 1200 metriin ihailemaan ylhäältä avautuvia maisemia alas Drava-joen laaksoon.

Päivä 5: Möllbrücke / Sachsenburg - Villach 55 km

(loivaa alamäkeä, kokonaisnousu n. 60 m)

Suhteellisen helppo etappi seurailee Drava-jokea, joka mutkittelee roomalaisaikaisen Teurnian provinssin alueella Spittall an der Draun järvenrantakaupunkiin. Sieltä matka jatkuu kohti n. 60 000 asukkaan Villachia, jossa tähän saakka vallinnut alppi-ilmasto alkaa vaihtua välimerelliseen ilmastoon. Villachissa voit vierailla automuseossa tai osallistua jokiristeilylle.

Päivä 6: Villach - Kranjska Gora 55 km
(alkumatka nousua, kokonaisnousu n. 300 m, Slovenian puolella alamäkivoittoinen osuus)

Tänään matka suuntautuu ensin luoteeseen ja edessäsi ovat matkan viimeiset kilometrit Itävallan maaperällä. Alun tasaisen jälkeen vuorossa on kohtuullinen nousuosuus kohti Italian rajaa, jonka jälkeen voit pysähtyä hengähtämään vaikkapa kupposelle cappuccinoa Tarvision pikkukaupunkiin. Tarvisiosta matka etenee vanhaa rautatielinjaa seurailevaa pyörätietä kohti itää Slovenian rajalle, ja edelleen turkoosina kimmeltävän Sava-joen laaksoon. Pyöräilypäivän rasitukset kaikkoavat mielestäsi, kun päivän viimeiset kilometrit taittuvat komeissa Dobratsch-vuoren hallitsemissa maisemissa. Yöpyminen Kranjska Goran kuuluisassa talviurheilukaupungissa.

Päivä 7: Kranjska Gora - Bled 45 km

(alamäkivoittoinen osuus, kokonaisnousu n. 300 m)
Viimeisenä pyöräilypäivänä sukellat vehreään Krma-laaksoon, jossa on useita toisen maailmansodan muistomerkkejä sekä perinteisiä maatiloja. Yksi maatiloista toimii nykyisin museona. Viikon päätepiste on ihastuttava Bledin kaupunki samannimisen järven rannalla. Bledin tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat kaupunkia korkealta kalliolta vartioiva linna, sekä järven keskellä saarella sijaitseva pieni kirkko, jonne pääset perinteisen Pletna-veneen kyydillä. Energiavarastot täydentyvät kerralla kun valitset kahvin kyytipojaksi kuuluisan Kremsnita-kermaleivoksen!

Päivä 8: Kotimatka

Aamiainen ja kotimatka.

Hinnat

Hinnat € / hlö 2 hh / 1hh
Hintakausi 1: 08.05.-11.06. ja 31.08.-21.09. 765 € / 860 €
Hintakausi 2: 15.06.-27.08. 795 € / 890 €
Huom. Hinta määräytyy lähtöpäivän mukaan
Hintaan sisältyy
* 7 yön majoitus 3*/4* -hotelleissa ja majataloissa
* aamiainen päivittäin
* päivittäiset matkatavarakuljetukset majapaikkojen välillä (1 laukku max. 20 kg/asiakas)
* junalippu Gastein Tal-Mallnitz sisältäen pyörän kuljetuksen
* karttakirjanen (saksaksi) sekä yksityiskohtaiset englanninkieliset reittiohjeet (1 setti/varaus)
* reitin GPS-koordinaatit (oma laite oltava)
* 24/7 englanninkielinen puhelinpäivystys ongelmatilanteita varten
* hotelli- ja turistiverot
Huom. Tällä matkalla ei ole tervetulotilaisuutta, vaan saat materiaalin saapuessasi ensimmäiseen hotelliin.
Lisämaksusta
7 x päivällinen 105 €
Lisämatkatavara 10 €/kpl

Polkupyörän vuokra 90 €, lisäpäivä 15 €
* 21-vaihteisen trekkingpyörän varustukseen kuuluu sivulaukku (1/hlö) ja lukko. Lisäksi kukin seurue saa käyttöönsä paikkaustarvikkeita ja pumpun.
* vuokra-aika alkaa 2. matkapäivänä klo 9 ja päättyy 7. päivänä klo 18

Sähköpyörä 160 €
*100 € pantti maksettava pyörän vastaanottamisen yhteydessä

Kuljetus Bled - Ljubljanan lentoasema 30 € / hlö, min. 2 hlöä

Lisäyöt (hinta € / hlö, 2 hh / 1 hh)
* Bled, hotelli 3* 59 € / 85 € (+päivällinen 15 €)
* Bled, hotelli 4* 79 € / 135 € (+päivällinen 25 €)
* Salzburg, hotelli 3* 70-95 € (2 hh:ssa, hinta sesongin mukaan)

Alennukset

* kolmas henkilö 3-hengen huoneessa -10 % perushinnasta

Korkeuskäyrä Salzburg-Tarvisio. Tarvisiosta eteenpäin alamäkivoittoinen reitti. Salzburg n. 425 m. Mallnitz 1180 m. Villach 520 m. Tarvisio 820 m.