Rondan kierros

UUTUUS 2019: Sähköpyöräillen Andalusian sydämessä

Koe Andalusian vuoret ja luonnonpuistot sähkömaastopyörän selästä! Viiden pyöräilypäivän kierros alkaa rotkon reunalla "roikkuvasta" Rondan kaupungista, joka on jo itsessään vaikuttava nähtävyys. Rondasta reitti suuntaa sisämaahan hiljaisia pikkuteitä. Sähköpyörä mahdollistaa mukavan etenemisen ja voit nauttia myös ylämäkiosuuksista hymyssä suin. Kuuluisat Andalusian valkoiset kylät ”pueblos blancos” säihkyvät vuorten rinteillä ja luonto on yllättävän vihreää ja vehmasta. Läheisen Aurinkorannikon humu on kaukana - olet keskellä "aitoa" Andalusiaa!

MATKAN KOHOKOHDAT
* Hulppeat vuoristomaisemat
* Valkoiset kylät "Pueblos Blancos"
* Ronda
* Vaihteleva reitti

Faktat

Kohde: Espanja
Kesto: 7 päivää / 6 yötä
Tyyppi: Omatoiminen
Matka: 220 km
Vaikeusaste: 4 / 4 (1 = helppo, 4 = vaativa)
Lähdöt 2019: Päivittäin 1.4.-19.5.

Reittikuvaus: Pyöräily tapahtuu hiljaisilla pikkuteillä. Reitillä ei ole ns. "teknisiä pätkiä", mutta alusta voi olla epätasainen (kuoppia, veden syömiä kohtia tms). Reitillä on suuria korkeuseroja ja jonkun verran jyrkkiä mäkiä. Päivittäinen kokonaisnousu sekä -lasku on noin 1000 m. Sähköavusteinen pyörä helpottaa halutessasi matkan tekoa, mutta osallistujilta vaaditaan kuitenkin kohtuullista fyysistä kuntoa. Kokemus suurista korkeuseroista ja käsijarrujen käytöstä on suotavaa.

Majoitus: Pienissä keskitasoisissa hotelleissa ja Bed&breakfast -tyyppisissä majataloissa. Kaikissa huoneissa oma kylpyhuone.

Matkustus: Rondaa lähin lentokenttä on Málagassa, jonne Finnair ja Norwegian lentävät suoria lentoja Helsingistä päivittäin. Lisätietoa yhteyksistä täältä.

Päiväohjelma

Päivä 1 Ronda
Omatoiminen saapuminen Rondaan (N. 100 km Málagasta, josta hyvät bussi- ja junayhteydet). Majoittuminen aseman lähellä sijaitsevassa pienessä hotellissa. Noin 35000 asukkaan historiallinen Ronda on rakennettu 120 metriä syvän Tajo-rotkon reunalle, jonka ylittää kaupungin tunnetuin maamerkki Puente Nuevo -silta. Silta yhdistää maurien rakentaman vanhan kaupungin (La Ciudad) ja uudemman kaupunginosan (El Mercadillo), ja siltä avautuu hulppeat maisemat ympäröivälle maaseudulle sekä rotkoon. Henkeäsalpaavia maisemia voi ihastella myös esimerkiksi Mirador de Ronda -näköalatasanteelta. Aikataulun salliessa tutustumisen arvoisia paikkoja ovat myös arabiaikainen Baños árabes -kylpylä, Espanjan vanhimpiin kuuluva härkätaisteluareena sekä rotkon reunalla sijaitsevat Cuencan puutarhat. Rondan alueelta löytyy myös paljon erinomaisia viinitiloja, lähimmät kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta.

Päivä 2 Ronda-Olvera
40 km (kokonaisnousu n. 800 m, laskua n. 1000 m)
Aamulla tapaaminen paikallisen edustajan kanssa, joka luovuttaa pyörät ja varusteet ja halutessasi voit jättää säilytykseen mahdolliset ylimääräiset matkatavarat. Kun kaikki on valmista, voi seikkailu alkaa! Ronda jää pian taakse, mutta kannattaa välillä pysähtyä ihailemaan kaupunkia etäämmältä, näky on vaikuttava. Reitti nousee ylös viinitilojen ja karjalaidunten maille, jossa voit nauttia rauhallisesta pyöräilystä maalaismaisemassa. Sopivasti lounasaikaan saavutaan ensimmäiseen ”valkeaan kylään”, Setenil de las Bodegasiin. Osa tästä ainutlaatuisesta kylästä on rakennettu kalliokielekkeiden alle ja paikka onkin kuuluisa nähtävyys. Iltapäivällä matka jatkuu Torre Alhaquimen kautta Olveraan, jonka kirkko ja linna näkyvät kauas. Varsinkin linnan ylätasanteelta avautuvat uskomattoman hienot näkymät ympäröivälle maaseudulle.

Päivä 3 Olvera-Zahara de la Sierra
50 km (kokonaisnousu n. 800 m, laskua n. 900 m)
Luvassa on mielenkiintoinen päivä. Aluksi lasketellaan alamäkeen Olveran pohjoispuolelle, josta alkaa ”Via verde”, eli pyöräilyreitiksi muutettu entinen junarata. Tämä nimenomainen pätkä, ”Via Verde de la Sierra”, on saanut tunnustusta vuosien varrella. Kokemus onkin häkellyttävä - korkeita siltoja, kymmeniä tunneleita ja helppoa pyöräilyä tasaisella alustalla ilman autoja. Taivaalla kaartelevat korppikotkat, joiden paikallinen populaatio on Euroopan suurimpia. Reitin varrella on muutama kahvila ja Coripen kohdalla mukava lounasravintola. Reitin erkaantuessa ratapohjasta, suunnataan pientä vuoristotietä pitkin etelään. Lasku alas vuorilta on pitkä, ja välillä edessä siintää Zahara de la Sierran kylä korkealla vuorenrinteellä turkoosina välkkyvän järven yläpuolella. Illalla voit ihastella auringonlaskua kylän näköalapaikoilta.

Päivä 4 Zahara de la Sierra- Ubrique
40 km (kokonaisnousu n. 1000 m, laskua n. 1200 m)
Tämänpäiväinen reitti vie kohti Sierra de Grazaleman luonnonpuiston ydintä. Tie nousee korkeuksiin ja voit ihailla näkymiä Zaharan tekojärvelle. Korkeimmalla kohdalla, noin 1200 metrissä, on näköalapaikka. Hengähdystauon jälkeen alkaa mahtava lasku vuorten ympäröimään Grazaleman kylään. Alue on Espanjan sateisinta kolkkaa, ja luonto vehreää. Kylässä kannattaa parkkeerata pyörät hetkeksi ja ihastella Plaza de Españan ja kirkon aluetta. Pikkupuodeissa myydään paikallisia herkkuja. Matka jatkuu vuoristoylängöllä Villaluenga del Rosarion kylään, jossa tehdään maailmalla palkittuja Queso Payoyo -juustoja. Juustoja pääsee maistelemaan tien varrella sijaitsevassa tehtaanmyymälässä. Päivän päätteeksi edessä on vielä 8 kilometrin kiharainen lasku Ubriqueen, jossa yövytään.

Päivä 5 Ubrique-Jubrique
50 km (kokonaisnousu n. 1400 m, laskua n. 1200 m)
Tänään ylitetään muutamia vuorijonoja, joten luvassa on tiukkoja nousuja ja vauhdikkaita laskuja. Alkajaisiksi pyöräillään parisataa nousumetriä mäen päälle, josta rullaillaan Sierra de Grazaleman ja Alcornocalesin luonnonpuistojen rajamaille. Täällä on vihreää, kumpuilevaa ja rauhallista, kostea ilmanala näkyy sammaleina korkkipuiden oksilla. Seuraava etappi on Cortes de la Fronteran "valkoinen kylä". Korkkipuu on tuonut rahaa kylään 1600-luvulta lähtien ja vauras menneisyys näkyy nykyäänkin keskuskatua reunustavista vanhoista taloista. Cortes de la Fronterasta reitti laskeutuu Guadiron vehmaaseen laaksoon, josta noustaan heti seuraavan harjanteen päälle ja edelleen alamäkeen Algatocinin pikkukylään. Näkymät itään Genalin laaksoon ovat ilmavat. 7 kilometrin kiharaisen laskuosuuden jälkeen ollaan jo lähellä Jubriquen kylää, jossa yövytään.

Päivä 6 Jubrique-Ronda
40 km (kokonaisnousu n. 1100 m, laskua n. 900 m)
Viimeisen pyöräilypäivän aluksi noustaan Jubriquesta pohjoiseen menevälle jeeppitielle. Jubriquen kylä on melko syrjäinen, mutta nyt mennään syvälle metsään! Tie on kohtuullisessa kunnossa, mutta paikoin vesi on tehnyt tuhojaan - aja siis hyvin varovasti. Lounasta kannattaa syödä Juzcarin ”smurffikylässä”, joka on kokonaan siniseksi maalattu. Tästä eteenpäin kapea vuoristotie nousee dramaattisesti Sierra de las Nievesin luonnonpuiston suuntaan. Puurajan yläpuolella maisema on majesteettisen karua. Noin 1000 metrin korkeudella vastaan tulee Ronda-Marbella tie, jota lasketellaan muutama kilometri Rondan suuntaan. Lopuksi ajellaan rauhallisia peltoteitä kaupungin laitamille saakka. Kierros on päätöksessään saapuessasi "lähtökuoppiisi" Rondaan.

Päivä 7 Kotimatka
Aamiainen ja matkan päätös. Mahdollisuus varata lisäöitä Rondassa tai jatkaa lomailua Málagassa tai muissa Aurinkorannikon kohteissa.

Hinnat

620 € / hlö 2-hengen huoneessa
780 € / hlö 1-hengen huoneessa

Hintaan sisältyy
* 6 yön majoitus pienissä hotelleissa ja B&B-majataloissa
* aamiaiset
* tervetulotapaaminen ja varusteiden luovutus paikallisen edustajan toimesta kohteeseen saavuttaessa
* puhelinpäivystys ongelmatilanteita varten klo 8-20
* gps-navigaattori reittikoordinaatteineen. Nähtävyydet navigaattorin kartalla.

* sähkömaastopyörä Focus Jarifa Plus Pro
Renkaiden leveys 2,6 tuumaa. Moottori ja akku Bosch. Yhdellä latauksella ajaa olosuhteista riippuen 50-100 km.
Varusteet: 2 kpl Ortliebin vedenpitäviä 20 l sivulaukkuja. Lisäksi tarakalle voidaan tarvittaessa sijoittaa 20 l kanoottisäkki. Lukko, juomapulloteline, pumppu, työkaluja ja paikkaustarvikkeet.

Lisämaksusta
* Lisäyö Rondassa 45 €/hlö 2 hh:ssa tai 60 €/hlö 1 hh:ssa
* Lisäyö Málagassa 55 €/hlö 2 hh:ssa tai 90 €/hlö 1 hh:ssa
* Ensimmäinen tai viimeinen yö Málagassa Rondan sijaan, lisämaksu 15 €/hlö/yö 2 hh:ssa tai 30 €/hlö 1 hh:ssa

Huomioita

* Tähän matkaan ei sisälly matkatavarakuljetusta, vaan kuljetat matkatavarasi pyörän sivulaukuissa. Tarvittaessa voit jättää ylimääräisiä varusteita matkan ajaksi säilytykseen Rondaan.