Moseljoen laakso

Viinin ja veden äärellä Saksassa

Moseljoen laakso on Saksan suosituimpia matkailualueita, maan suurin viinialue ja monien mielestä Europan parhaita pyöräilykohteita. Alueella onkin jopa 1000 km pyöräteitä, kuuluisimpana n. 275 km mittainen Moselradweg, Moselin pyörätie.

Ranskan rajalta kohti koillista kiemurtelevaa Moseljokea seuraileva Moselin pyörätie tarjoaa upeat puitteet leppoisaan pyöräilylomaan. Pyörätietä kehystävät viinirinteet nousevat jyrkästi, paikoin lähes pystysuorana joen pinnasta, mutta pyöräreitti on pääosin tasainen, hyväkuntoinen ja erittäin hyvin merkitty. Jokivartta täplittävät toinen toistaan viehättävämmät kylät ristikkotaloineen houkuttelevat visiitille. Vatsantäytettä tarjoavat lukuisat ravintolat, joista monen listalta löytyy lähiruokaa sekä luonnollisesti paikallisia viinejä. Historiallista nähtävää riittää joka kylässä ja kaupungissa, yksistään keskiaikaisia linnoja on reitin varrella kymmeniä.

Moselin suurin vetonaula on ehdottomasti viinit. Roomalaiset toivat viininviljelyn alueelle jo 2000 vuotta sitten ja nykyisin jyrkillä rinteillä kypsyvät erityisesti Riesling-rypäleet. Viinitupia, -kellareita ja -myymälöitä on lähes joka kulmauksessa tarjoten myös mahdollisuuksia viininmaisteluun. Alueen vilkkain matkailusesonki onkin sadonkorjuuaikaan syys-lokakuussa, mutta pyöräilijälle laakson lauhkea, lähes välimerellinen mikroilmasto tarjoaa hyvät olosuhteet aina keväästä myöhäiseen syksyyn.

Tämän pyöräilyviikon aikana poljetaan Moselin pyörätien suosituin osuus, n. 200 km etappi Trieristä Koblenziin, jossa Mosel ja Rein yhtyvät. Matkan varrella hyppäät myös jokilaivan kyytiin, sillä ohjelmaan sisältyy kaksi siirtymistä vesiteitse.

MATKAN KOHOKOHDAT
- hyvät pyörätiet
- jokilaakson maisemat
- roomalaisaikainen Trierin kaupunki
- Bernkastel-Kües, Traben-Trarbach ja Neumagen-Dhron ristikkotaloineen
- viihtyisät perhehotellit
- viinikulttuuri
- linnat ja historialliset nähtävyydet

MOSELIN MIINUKSET
- monissa käyntikohteissa opastaulut vain saksaksi
- hotellien rajoitettu saatavuus saksalaisten juhlapyhien aikaan (pitkät viikonloput) sekä sadonkorjuuaikaan syys-lokakuussa

Faktat

Kohde: Saksa
Kesto:
7 päivää / 6 yötä
Tyyppi:
Omatoiminen
Matka:
n. 220 km
Vaikeusaste:
1 / 4 (1 = helppo, 4 = vaativa)

Lähdöt 2019: Perjantaisin 26.04.–25.10.
Lähtö mahdollinen myös em. matkustuskauden ulkopuolella, mutta ilman ohjelmaan sisältyviä laivamatkoja. Ilman laivamatkoja pyöräiltävä matka 4. ja 5. päivänä on n. 60 km.

Reittikuvaus: Pyöräily tapahtuu Moseljokea seurailevalla pyörätiellä sekä ensimmäisenä pyöräilypäivänä myös Saar-joen pyörätiellä. Muutamilla osuuksilla pyöräilijöille on varattu leveä kaista autotien reunasta, mutta pääosin pyörätie kulkee erillään autotiestä. Reitti on kokonaan päällystetty, hyväkuntoinen ja hyvin merkitty. Maasto on tasainen, ellet sitten poikkea reitiltä viinirinteille maisemia ihailemaan. Etenkin viikonloppuisin ja loma-aikaan pyöräilijöitä on paljon liikenteessä.


Majoitus: Hotellit ovat pieniä, keskitasoisia perhehotelleja. Wc ja suihku huoneessa.
Kahden hengen huoneita erillisin sängyin on saatavilla lähinnä vain Trierissä ja Koblenzissa.

Päiväohjelma

Päivä 1: Saapuminen
Omatoiminen saapuminen lähellä Luxemburgin rajaa sijaitsevaan Trieriin. 2000-vuotisen historian omaava Trier on oletettavasti Saksan vanhin kaupunki, joka suorastaan pullistelee historiallista nähtävää. Tärkeimpiin nähtävyyksiin kuuluvat roomalaisaikainen kylpylä (Kaiserthermen), kaupunginportti Porta Nigra, tuomiokirkko ja vanhan kaupungin keskusaukio.

Päivä 2: Päiväretki Trieristä, n. 51 km
Aamiaisen jälkeen on aika hypätä satulaan! Pyöräilet ensin Moselin pyörätietä Konziin, josta matka jatkuu Saar-jokea seuraillen keskiaikaiseen Saarburgiin. Saarburgin erikoisuuksiin kuuluu lähes kaupungin ytimessä sijaitseva vesiputous. Takaisin Trieriin palaat pyöräillen tai halutessasi voit nousta myös junan kyytiin.

Halutessasi voit jättää ensimmäisen pyöräilypäivän väliin ja käyttää sen Trieriin tutustumiseen. Hyvä päiväretken kohde on Trieristä 50 km länteen sijaitseva Luxemburg, jonne on hyvät junayhteydet.

Päivä 3: Trier–Trittenheim, n. 41 km
Suuntaat Moselin pyörätietä pitkin koilliseen ohittaen alkumatkasta Schweichin kaupungin, jonka jälkeen sukellat keskelle viiniviljelmien täyttämää maisemaa. Jätä pyörä parkkiin hetkeksi ja kiipeä viljelystietä viinitarhojen ylärinteille – upeat maisemat palkitsevat vaivan. Päivän päätepiste on Moseljoen mutkassa sijaitseva Trittenheim, jonka viiniaiheisella luontopolulla saat paljon tietoa viineistä ja viininviljelystä.

Päivä 4: Trittenheim–Reil, n. 44 km
(Trittenheim-Zeltingen, n. 35 km + laivamatka Zeltingen–Traben-Trarbach n. 1 h+ pyöräily Traben-Trarbach–Reil n. 9 km)
Aamusta pyöräilet halki Saksan vanhimman ja kuuluisimman viinialueen Neumagen-Drohnin. Päivän helmi on Bernkastel-Kües, jonka vanha kaupunki on yksi Moselin alueen viehättävimmistä ja tunnelmallisimmista. Kapeita katuja ja kujia ympäröivät keskiajalla rakennetut saksalaistyyliset puuristikkotalot, osa mukavasti vinksallaan. Heti kaupungin takana kohoavat jyrkät viinirinteet. Ylhäällä kukkulalla sijaitsee myös Landshutin rauniolinna, jonne kipuava palkitaan upeilla kaupunkiin ja jokilaaksoon avautuvilla maisemilla. Bernkastelista matka jatkuu pyöräillen n. 7 km Zeltingeniin, jossa noustaan laivaan. Noin tunnin jokiristeilyn jälkeen viimeiset 9 km Reiliin taittuvat jälleen pyörän selässä. Päivän kruunaa hintaan sisältyvä kolmen ruokalajin päivällinen viinin kera.

Päivä 5: Reil-Treis-Karden, n. 47 km
Reil–Beilstein n. 35,5 km + laivamatka Beilstein–Cochem n. 1 h + Cochem–Treis-Karden n. 11,5 km
Päivän ensimmäinen etappi on Schwarze Katz (musta kissa) viinistään tunnettu Zellin pikkukylä.
Muutama joenmutka ylävirtaan saavut Beilsteiniin, jonka sievässä historiallisessa keskustassa voit nauttia lounaan ennen tunnin laivamatkaa Cochemiin. Cochemin tärkein nähtävyys on satumainen Reichsburgin ritarilinna, joka vartioi kaupunkia korkealta mäen päältä. Linnan luo kannattaa nousta jo näkymienkin takia. Cochemissa on myös tuolihissi, jolla pääsee näköalapaikalle. Päivän päätepiste on Treis-Karden, yksi monista joen kahta puolta levittäytyneistä kylistä.

Päivä 6: Treis-Karden–Koblenz, n. 39 km
Ei päivää ilman linnaa! Aamun alkajaisiksi voit vierailla hieman syrjässä reitiltä sijaitsevassa upeassa Elzin keskiaikaisessa linnassa. 1200-luvulla rakennettu linna on edelleen sen rakennuttaneen suvun omistuksessa, ja se on toinen kahdesta sota-ajat tuhoutumatta selviytyneistä linnoista Moselin alueella. Kobern-Gondorfissa kannattaa vierailla Saksan vanhimmassa, vuonna 1320 rakennetussa puuristikkotalossa. Matka päättyy Koblenziin, kaupunkiin jossa Mosel ja Rein kohtaavat kuuluisassa Deutsches Eckissä (saksalainen kulma). Maisemia ja vilkasta jokiliikennettä voi nousta katsastamaan mahtipontiselle keisari Williamin muistomerkille.

Päivä 7: Kotimatka
Aamiainen ja matkan päätös. Mahdollisuus varata lisäpäiviä Koblenzissa.

Hinta

525 € / hlö 2 hh:ssa
650 € / hlö 1 hh:ssa

01.05.-27.10. matkustuskauden ulkopuolisilla lähdöillä alennus -30 €/hlö.

Hintaan sisältyy
* 6 yöpymistä hotellissa/majatalossa (wc ja suihku huoneessa)
* aamiaiset
* ohjelmassa mainitut laivamatkat Zeltingen–Traben-Trarbach ja Beilstein–Cochem sisältäen pyörän kuljetuksen (touko-lokakuu, lautta aikataulu vahvistuu kevään aikana)
* 1 x 3-ruokalajin päivällinen sis. viinin
* matkatavarakuljetukset majapaikkojen välillä (1 laukku, max. 20 kg/hlö)
* Mosel-Radweg -pyöräilykartta 1:50 000 (1/huone, englanninkielinen, pyydettäessä saatavilla myös saksaksi)
* turisti-infoa (1 kansio/varaus)
* puhelinpäivystys (arkisin klo 9-17)
* Trierin turistivero

Lisämaksusta
* Polkupyörän vuokra 75 €
* Sähköpyörä 130 €
Lisätietoa pyöränvuokrauksesta täältä.

* Lisäyöt Trierissä tai Koblenzissa, hinta ajankohdan mukaan, kysy hinnat.

Huomioitavaa

- osa infomateriaalista vain saksaksi
- useissa käyntikohteissa opastaulut vain saksaksi
- hotellien saatavuus rajoitettua saksalaisten juhlapyhien aikaan (pitkät viikonloput) sekä sadonkorjuuaikaan syys-lokakuussa
- tähän matkaan ei sisälly tervetulotilaisuutta kohteeseen saavuttaessa
- pyörien nouto ensimmäisen pyöräilypäivän aamuna rautatieaseman pyörävuokraamosta

Matkustus

Suomesta parhaimmat lentoyhteydet ovat Frankfurtin am Mainin lentokentälle, jonne Finnairilla ja Lufthansalla on suoria lentoja Helsingistä päivittäin.

Matkan aloituspisteeseen Trieriin pääsee junalla suoraan Frankfurtin lentokentältä (n. 185 km). Matka-aika on n. 3 h 50 min ja matkalla on yleensä 2 vaihtoa (Koblenz ja Mainz).
Matkan päätepisteestä Koblenzista Frankfurtin lentoasemalle on n. 115 km ja juna-matka kestää n. 1.40 h. Juna-aikataulut ja lippujen hinnat: www.bahn.de.

Huom. Finnairin lennot saapuvat terminaaliin 2 ja Lufthansan lennot terminaaliin 1. Pitkän matkan junat pysähtyvät lentokentän rautatieasemalla (Flughafen Fernbahnhof), joka sijaitsee terminaalin 1 yhteydessä. Terminaalien väliä liikennöi maksuton bussi sekä Sky Line -juna, joka kulkee terminaalien ylimmistä kerroksista. Mikäli jatkat matkaasi junalla, siirtyminen terminaalien välillä onnistuu kätevimmin bussilla.
Lisätietoa terminaalibussista.
Lisätietoa Sky Line-junasta.

Frankfurtin lentoasemalta pääsee keskustaan kätevimmin paikallisjunalla (S-Bahn, linjat S8 ja S9), joka lähtee terminaalin 1 alimmasta kerroksesta.

Tulomatkalle varteenotettava vaihtoehto on myös Luxemburgin kenttä, jonne pääsee mm. Lufthansalla Frankfurtin/Münchenin kautta. Luxemburgin lentoasemalta Trieriin on n. 40 km.

Frankfurt-Hahnin lentokenttä sijaitsee aivan Traben-Trarbachin kaupungin kupeessa, mutta ko. kentälle ei ole lentoja Suomesta (etäisyys Trieriin n. 70 km ja Koblenziin n. 75 km).

Kartta

Copyright:Mosellandtouristik GmbH