Merellinen Montenegro

Piskuinen, reilun 600 000 asukkaan Montenegro kätkee sisäänsä uskomattoman määrän luonnonkauneutta ja monipuolisen kulttuurien kirjon. Varsinais-Suomen kokoiselle alueelle mahtuu kapea Adrianmeren rannikkokaistale, jylhää vuoristoa aina 2500 metriin kohoavine huippuineen ja koko joukko historiallisia kyliä ja kaupunkeja.

Toinen toistaan upeammat maisemat piirtyvät verkkokalvoillesi pyöräillessäsi pieniä tietä rannikolla, Kotorinlahden maisemissa ja Balkanin suurimman järven, Skadar-järven rantamilla.

Energiavarastot täydentyvät paikallisilla herkuilla kahviloissa ja ravintoloissa. Majapaikat ovat pieniä majataloja ja perhehotelleja, joissa pääset helposti kanssakäymisiin paikallisten kanssa ja saat mahdollisuuden tutustua pintaa syvemmältä elämään Montenegrossa.
Suurten korkeuserojen vuoksi osallistujilta vaaditaan hyvää fyysistä kuntoa.

MATKAN KOHOKOHDAT:
- kuvankaunis Kotorinlahti
- Skadar-järvi
- Barin vanha kaupunki
- Budva

Faktat

Kohde: Montenegro
Kesto: 8 päivää / 7 yötä
Tyyppi: Omatoiminen
Matka: n. 280 km
Vaikeusaste: 3 / 4 (1 = helppo, 4 = vaativa)
Lähdöt 2017: Päivittäin 01.04.-31.10. Minimi 2 hlöä.
Paras aika matkustaa huhtikuun puoliväli-kesäkuu ja syys-lokakuu.

Reittikuvaus:
Pyöräily tapahtuu pääosin vähäliikenteisillä teillä, koko reitti on päällystettyä. Pisin pyöräilypäivä on 70 km. Reitillä on suuria korkeuseroja ja pitkiä nousu- ja laskuosuuksia. Kaksi viimeistä pyöräilypäivää Kotorinlahden rannalla ovat tasaisempia.
Majoitus: Bed&breakfast -majataloissa (huoneistot) sekä pienissä hotelleissa. Wc ja kylpyhuone huoneessa joka päivä.
Matkustus: Matkan lähtöpiste on Cetinje ja päätepiste Kotor. Suomesta parhaimmat lentoyhteydet ovat Dubrovnikiin, josta on Cetinjeen n. 100 km. Kotorista Dubrovnikiin on n. 70 km. Lisätietoa yhteyksistä täältä.

Huom: Tämä matka on helposti yhdistettävissä Dalmatian saarihyppely -patikointimatkan kanssa. Yhdistelmäloman ostajalle myönnämme 50 € alennuksen yksittäisten viikkojen yhteenlasketusta hinnasta.

Päiväohjelma

Päivä 1: Saapuminen Cetinjeen
Saapuminen Cetinjeen. Parhaat lentoyhteydet ovat Kroatian puolella sijaitsevalle Dubrovnikin kentälle, josta Centijeen pääsee bussilla Kotorin kautta tai yksityisellä kuljetuksella (tarkemmat tiedot matkustus-osoissa). Illalla tervetulo- ja infotilaisuus sekä pyörien luovutus. Lovćen-vuoren juurella sijaitseva n. 15 000 asukkaan Cetinje on Montenegron entinen pääkaupunki. Tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat 1400-luvulta peräisin oleva luostari ja Vlaškan kirkko.

Päivä 2: Cetinje-Virpazar
40 km, kokonaisnousu n. 1400 m

Ensimmäinen pyöräilypäiväsi suuntautuu kaakkoon, kohti Montenegron ja Albanian rajalla sijaitsevaa dramaattisten karstivuorten ympäröimää Skadar-järveä, jonka Montenegron puoleinen osa on kansallispuistoa. Alue on lintubongailijan paratiisi, sillä siellä tavataan yli 260 lintulajia, joukossa mm. Euroopassa harvinaisia pelikaaneja. Lounastauon voit pitää vaikkapa Rijeka Crnojevican kylässä, mutta päivän päätepiste on pieni Virpazarin kylä Skadar-järven rannalla.

Päivä 3: Virpazar-Ulcinj
70 km, kokonaisnousu n. 1400 m
Viikon pisimmän pyöräilypäivän reitti on yksi matkan kauneimpia. Pyöräilet Skadar-järven rantamilla ja saat koko matkan nauttia upeasta järvimaisemasta, jonka taustalla kohoaa Albanian vuoristo. Kastanjalehdot, luostarisaaret ja pienet kylät vilahtelevat ohi. Ostrosin jälkeen, lähellä Albanian rajaa järvi jää taakse ja suuntaat kohti etelää. Loppulasku siivittää sinut Ulcinjiin rannikkokaupunkiin, joka on Montenegron eteläisin kunta. Ulcinjin historia ulottuu kauas menneisyyteen ja sen vanhassa kaupungissa on nähtävyyksiä aina pronssikaudelta lähtien.

Päivä 4: Ulcinj-Bar
45 km, kokonaisnousu n. 950  m
Ulcinjista reitti suuntautuu rannikon suuntaisesti lounaaseen ja seuraava etappisi on Stari Bar (vanha Bar), joka sijaitsee sisämaassa vuorten ja oliivilehtojen ympäröimänä muutaman kilometrin päässä rannikolta. Venetsialaisten, serbien, unkarilaisten ja ottomaanien historian saatossa hallitsema vanha kaupunki tuhoutui maanjäristyksessä 1979, jonka jälkeen uusi kaupunki rakennettiin veden äärelle. Vanhaa kaupunki ei ole koskaan korjattu entiselleen, mutta sen tuntumaan on noussut noin parintuhannen asukkaan rauhallinen kyläyhteisö, jossa majoitut seuraavan yön. Upean maiseman ympäröimä rauniokaupunki on ehdottomasti vierailun arvoinen ja antaa käsityksen kaupungin menneestä loistosta. Barissa voit ihmetellä myös yhtä maailman vanhimmista oliivipuista, jolla arvioidaan olevan ikää n. 2000 vuotta.

Päivä 5: Bar-Kotor
35 km, kokonaisnousu n. 900 m
Aamiaisen jälkeen autokuljetus (n. 45 min) Budvaan, jossa voit tutustua vanhaan kaupunkiin ennen kuin jatkat matkaasi pyörän selässä kohti Kotorinlahtea. Budvan historia ulottuu 2500 vuoden taakse, mikä tekee siitä yhden Adrianmeren vanhimmista asutuskeskuksista. Budvan rannikkoalue tunnetaan pitkistä hiekkarannoistaan ja se on yksi Montenegron tärkeimpiä matkailukeskuksia. Reitti Kotorinlahdelle kulkee monien viehättävien pikkukylien kautta. Reitillä on hengästyttävä nousuosuus, mutta loppumatka lasketellaan alamäkeen. Majoitus seuraavat kolme yötä pienessä majatalossa itäisimmän lahdenpohjukan länsirannalla.

Päivä 6: Ympyräreitti Kotorinlahden rannalla
38 km, kokonaisnousu n. 100 m
Vuonomainen Kotorinlahti on epäilemättä yksi Adrianmeren idyllisimpiä kohteita. Jylhät vuoret ympäröivät auringossa kimmeltelevää merenlahtea ja historiallisia kaupunkeja punakattoisine kivirakennuksineen. Kotor ei taatusti ole suotta UNESCO:n suojeluksessa.
Viikon helpoin pyöräilypäivä kiertelee Kotorinlahden rannalla. Sinulla on jälleen mahdollisuus vierailla useissa historiallisissa kohteissa, kuten Perat ja nauttia kuvauksellisista maisemista koko matkan ajan.

Päivä 7: Ympyräreitti Lustican niemimaalla
50 km, kokonaisnousu 330 m
Viimeinen pyöräilypäivä poljetaan merellisissä maisemissa Lustican niemimaalla, Kotorinlahden suulla. Reitiltä avautuvat hienot näkymät linnoitussaarille, Adrianmerelle ja tietenkin Kotorinlahdelle. Lukuisat hiekkarannat kutsuvat pienelle paussille ja virkistävälle uinnille. Alueella tuotetaan paljon oliiviöljyjä, joita kannattaa maistella ja hankkia myös kotiin vietäväksi. 

Päivä 8: Paluu
Aamiainen ja matkan päätös. Mahdollisuus varata lentokenttäkuljetus Dubrovnikiin lisämaksusta.
Voit myös jatkaa lomailua Dubrovnikissa Kroatian puolella.

Hinnat

Hinnat € / hlö 2 hh / 1 hh
Hintakausi 1: 15.04.-30.06. ja 01.09.-01.11. 660 € / 760 €
Hintakausi 2: 01.07.-31.08. 765 € / 865 €
Hinta määräytyy lähtöpäivän mukaan.
Minimi 2 hlöä.

Jos vain yksi matkustaja hinta 1 hh:ssa 1060 €, paitsi 01.07.-31.08. 1165 €
      
Hintaan sisältyy     
* 7 yön majoitus     
* aamiaiset
* tervetulo/infotilaisuus saapumispäivän iltana
* matkatavarakuljetukset majapaikkojen välillä    
* yksityiskohtaiset englanninkieliset reittiohjeet ja -kartat       
* matkapuhelin ja paikallinen sim-kortti, joilla saat yhteyden päivystyspuhelinnumeroon ongelmatilanteissa
* ensiapupakkaus
      
Lisämaksusta
Polkupyörän vuokraus 120 €
* 27-vaihteinen touring-pyörä (Diamant), valittavana naisten tai miesten rungolla
* Maastopyörä (Trek tai Specialized), 29" renkaat, saatavilla vain miesten rungolla
* Varustus: sivulaukku, matkamittari ja lukko sekä karttateline, paikkaustarvikkeet ja
pumppu (1 setti/huone). Myös pyöräilykypärä kuuluu hintaan, mutta hygienia- ja mukavuussyistä suosittelemme käyttämään omaa kypärää.

Lentokenttäkuljetukset
* Dubrovnik-Cetinje 120 € (2-4 hlöä), kesto n. 3 h
* Kotor-Dubrovnik 80 € (2-4 hlöä), kesto n. 2 h