Istrian ihmeet

Ihastu Istriaan pyöräillen! Ympyräreitti vie rannikolta sisämaahan, jossa vehreää ja kumpuileva maisemaa täplittävät pittoreskit pikkukaupungit ja -kylät. Silmäniloa tarjoaa myös maaseutu viiniviljelmineen ja oliivilehtoineen. Matkan varrelle osuvien historiallisten nähtävyyksien luettelo hengästyttää. Rannikkokaupunkien Pulan, Porečin ja Rovinjin historia ulottuu aina antiikin roomalaisten aikaan, mutta vierailet myös monissa muissa mennyttä aikaa henkivissä paikoissa. Historian ja maalauksellisten maisemien lisäksi Istriassa nautitaan myös rikkaasta ruokakulttuurista ja alueen erinomaisista viineistä sekä oliiviöljyistä. Pitkähköt päivämatkat ja suuret korkeuserot tarjoavat haastetta myös kokeneemmalle pyöräilijälle.

MATKAN KOHOKOHDAT

* upeat maisemat
* paljon historiallisia nähtävyyksiä
* rannikkokaupungit Rovinj, Poreč ja Pula
* sisämaan viehättävät keskiaikaiset kaupungit

Faktat

Kohde: Kroatia
Kesto: 8 päivää / 7 yötä
Tyyppi: Omatoiminen
Lähdöt 2019: Päivittäin 1.4.-31.10.
Matka: n. 365 km
Vaikeusaste: 3 / 4 (1 = helppo, 4 = vaativa)
Reittikuvaus: Reitti kulkee kokonaisuudessaan asfaltoiduilla teillä. Reitillä on pitkiä nousu- ja laskuosuuksia.
Matkustus: Matkan lähtö- ja päätepiste on Porec Istrian länsirannikolla. Lähimmät lentokentät ovat Pula ja Rijeka. Lisätietoa yhteyksistä täältä.

Huom: Tämä matka on helposti yhdistettävissä seuraavien matkojen kanssa:
* Adrianmeren kierros (pyöräily Venetsia-Poreč)
* Ljubljanasta lounaseen (pyöräily Ljubljana-Piran)
Yhdistelmäloman ostajalle myönnämme 50 € alennuksen yksittäisten viikkojen yhteenlasketusta hinnasta.

Päiväohjelma

Päivä 1: Saapuminen
Omatoiminen saapuminen Porečiin ja tervetulotapaaminen paikallisen edustajan kanssa klo 19. Venetsialaistyylinen Poreč on merkittävin Istrian matkailukohteista. Kaupungilla on takanaan 4000-vuotinen historia, jonka aikana sitä ovat hallinneet lukuisat eri kansakunnat. Vaiherikas historia on jättänyt jälkensä kaupunkikuvaan ja siellä on nähtävillä mm. upeita palatseja eri aikakausilta. Arvokkain rakennus on mosaiikilla koristettu bysanttilaistyylinen 500-luvulla rakennettu Eufrasiuksen basilika, joka on Unescon maailmanperintökohde. Porečissa on myös erinomaiset uimarannat ja viihtyisiä rantakuppiloita ja -ravintoloita.
Huom. Varaustilanteesta johtuen majoitus voi olla myös Vrsarissa Pore
č
in sijaan.


Päivä 2: Poreč-Buje, n. 70 km / kokonaisnousu n. 780 m
Ensimmäisen pyöräilypäiväsi poljet maaseudulla sekä merellisissä maisemissa suunnatessasi Porečista pohjoiseen. Alun maalaismaisemien jälkeen seurailet rantaviivaa reitillä, jolta avautuvat hienot maisemat merenlahdille. Loppumatkasta suunnataan taas sisämaahan keskelle viiniviljelmiä. Matkan varrella sijaitsevan Višnjanin kylän ylpeydenaihe on maailman viiden parhaan joukkoon rankattu observatorio. Mirnajoen laakson ja Novigradin jälkeen saavut lähellä Slovenian rajaa sijaitsevaan Umagiin, jonka historiallinen keskusta henkii venetsialaistyyliä. Umagista matka jatkuu Istrian pohjoisimpaan pisteeseen (Savudrija) ja edelleen Bujen pikkukaupungin ulkopuolella, keskellä maaseutua sijaitsevaan hotelliin.

Päivä 3: Buje-Buzet, n. 51 km / kokonaisnousu n. 800 m
Matka jatkuu nousuvoittoisella etapilla Grožnjaniin, joka on tyypillinen kukkulalla sijaitseva istrialainen keskiaikainen kaupunki, myös "Taiteilijoiden kaupunkina" tunnettu. Huomaat pian, että gallerioita ja studioita on lähes joka kadulla ja korviisi voi kantautua musiikin ääniä - jazzista klassiseen. Nähtävyyksiin kuuluvat mm. kauniit barokkikirkot St. Vitus ja Modesto sekä keskiaikaiset muurit. Historiaa henkii myös kapeiden kujien ja historiallisten palatsien Oprtalj, joka monien mielestä on yksi Istrian kauneimpia kaupunkeja. Oprtaljin jälkeen edessä on vauhdikas laskuosuus ja pyöräilypäivä päättyy Buzetin "tryffelikaupunkiin". Nimi syystä, että kaupunkia ympäröivän Mirna-joen laakson metsät ovat Istrian parhaita seutuja tryffelin "metsästykseen".

Päivä 4: Buzet-Labin (tai Rabac), n. 67 km / kokonaisnousu n. 1180 m
Viikon raskain pyöräilypäivä alkaa pitkällä nousuosuudella Prodaniin ja edelleen "keskellä ei mitään" kukkulalla sijaitsevaan Draguciin, joka on yksi viehättävimmistä keskiaikaisista kaupungeista Istriassa. Muutamia satoja vuosia sitten Draguc eli silkkiäistoukkien viljelystä, mutta nykyisin lähes autioitunut kaupunki tunnetaan lukuisten elokuvien ja tv-sarjojen kuvauspaikkana - eikä ihme - kivirakennukset, muurit, vaatimattomat palatsit ja kirkot yhdistettynä kaupunkia ympäröiviin maalauksellisiin maisemiin tekevät Dragucista kerrassaan filmauksellisen. Seuraavat etapit ovat jyrkän kalkkikivirotkon reunalla sijaitseva Istrian aluehallinnon keskus Pazin, jossa on Istrian suurin ja parhaiten säilynyt keskiajan linnoitus sekä omaperäisen arkkitehtuurin Gračišce, jonne kiivetään yksi viikon raskaimmista nousuista. Päivän päätepiste on kukkulalla sijaitseva keskiaikainen Labinin pikkukaupunki. Majoittuminen vanhan kaupungin kupeessa sijaitsevassa viihtyisässä perhehotellissa.

Päivä 5: Labin-Pula, n. 51 km (tai Rabac-Pula n. 58 km) / kokonaisnousu n. 860 m
Matka jatkuu niemimaan eteläosissa kohti länsirannikolla sijaitsevaa Pulaa. Oivan taukopaikan tarjoaa Tregetin pieni rantakaupunki, jonne saavutaan vauhdikkaan laskun siivittämänä. Tregetistä reitti sukeltaa Raša-joen laaksoon ja ohi modernin kaivoskaupungin Rašan, josta alkaa päivän toinen vaativa nousu kohti Barbania. Päivä päättyy Istrian suurimpaan kaupunkiin Pulaan. Kaupungin ylivoimaisesti tärkein nähtävyys on hyvin säilynyt roomalaisaikainen amfiteatteri, joka on kesäisin myös lukuisien konserttien ja tapahtumien pitopaikka. Vanhan kaupungin alueella on useita muitakin Rooman valtakunnan aikaisia raunioita, kuten Sergiuksen riemukaari. Parhaat näköalat avautuvat Pulan korkeimmalla kukkulalla sijaitsevasta Venetsialaisesta linnoituksesta. Pulan keskusaukiota reunustavat lukuisat viihtyisät ulkoilmakahvilat, jotka houkuttelevat levähtämään kupposen äärelle.

Päivä 6: Pula-Rovinj, n. 60 km / kokonaisnousu n. 540 m
Tänään on aika suunnata kohti pohjoista ja jälleen on luvassa historiallista nähtävää. Aamupäivän maasto on nousuvoittoinen, mutta jälkimmäinen puolikas puolestaan laskua. Päivän ensimmäinen etappi on jo edellispäivänä ohitettu Vodnjan, joka voi ylpeillä Istrian suurimmalla kellotornilla. Svetvinčenatin kaupunkikuvaa puolestaan hallitsee Grimaldi-suvun linna ja siellä on nähtävillä myös upeita renessanssiajan rakennuksia. Pyöräilypäivä päättyy kuvankauniiseen Rovinjiin, joka on kenties koko Istrian viehättävin kaupunki. Alun perin saarelle rakennetussa Rovinjissa on idyllinen keskiaikainen vanhakaupunki, jota valvoo kaupungin korkeimmalle kohdalle rakennettu barokkivenetsialaistyylinen pyhän Eufemian kirkko torneineen. Veden äärellä sijaitsevat rantaravintolat suorastaan pakottavat pysähtymään hetkeksi! Rantabulevardin varrella on myös runsaasti uintipaikkoja. Mielenkiintoinen ostospaikka on vanhan kaupungin laidalla sijaitseva tori, jossa myydään mm. Istrian tyypillisimpiä matkamuistoja eli oliiviöljyä, alkoholituotteita, hunajaa ja tryffeleitä.

Päivä 7: Rovinj-Poreč, n. 60 km / kokonaisnousu n. 700 m
Viimeinen pyöräilypäivä vie takaisin viikon lähtöpisteeseen. Suuntaat ensin sisämaahan ja Kanfanarin lähistöllä sijaitsevaan Dvigradin keskiaikaiseen autiokaupunkiin. Kerrotaan, että kaupunki autioitui - merirosvokirouksen vuoksi - kulkutautien seurauksena. Niin tai näin, viimeiset 3 perhettä jättivät Dvigradin vuonna 1714. Sisämaasta palaat rannikolle Vrsarin romanttiseen kalastajakylään, jossa kuuluisa Casanovakin on oleillut kahteen otteeseen. Rannikon lähestyessä tien vierellä on enenevässä määrin ravintoloita, joiden grilleistä leijailevat herkulliset tuoksut houkutellen pysähtymään. Loppumatka Porečiin seurailee rantaviivaa ja viikko on päätöksessään kun saavut lähtökuoppiisi.

Päivä 8: Kotimatka
Aamiainen ja kotimatka.

Hinnat

Hinnat € / hlö 2 hh / 1 hh
Hintakausi 1: 01.04.-27.04. ja 28.09.-31.10. 590 € / 690 €
Hintakausi 2: 28.04.-28.05. 670 € / 790 €
Hintakausi 3: 29.05.-27.06. ja 29.08.-27.09. 690 € / 810 €
Hintakausi 4: 28.06.-28.08. 760 € / 900 €

Hinta määräytyy lähtöpäivän mukaan.
Edellä mainitut hinnat ovat voimassa kun ryhmäkoko vähintään 2 hlöä.
Yksin matkustavan lisämaksu 220 - 260 € lähtöpäivästä riippuen.


Hintaan sisältyy
* 7 yön majoitus
* aamiaiset
* päivittäiset matkatavarakuljetukset majapaikkojen välillä
* tervetulo/infotilaisuus
* yksityiskohtaiset englanninkieliset reittiohjeet ja -kartat
* englanninkielinen puhelinpäivystys ongelmatilanteita varten

Lisämaksusta
* vuokrapyörä varusteineen sekä kypärä 90 €, lisäpäivä 15 €
* sähköpyörä 180 €
* maantiepyörä 140 €
* GPS-laitteen vuokra 50 € (Garmin Oregon 450)
* lukkopolkimet 10 €
* toinen sivulaukku 10 €
Lisätietoa vuokrapyöristä täältä.

* puolihoito 150 €/6 päivää (ei saatavilla Rovinjissa)
* lisäyöt millä tahansa yöpymispaikkakunnalla, kysy hinta

Lisämaksulliset kuljetukset: (yhdensuuntainen matka/ryhmä)
* Pulan lentoasema- Porec 1-3 hlöä 70 €, 4-8 hlöä 80 €
* Venetsian lentoasema-Porec 1-3 hlöä 280 €, 4-8 hlöä 315 €
* Ljubljana (lento/juna/bussiasema)-Porec 1-3 hlöä 215 €, 4-8 hlöä 245 €

Alennukset
* kolmas henkilö 3-hengen huoneessa -50 €

Majoitukset

1. ja 7. yö Poreč/Vrsar: Hotel Poreč 3* tai Hotel Vista 3* (Vrsar)
2. yö Buje: Guesthouse Casa Romantica la Parenzana 3* (Volpia) tai Hotel Lovac 3* (Kaldanija)
3. yö Buzet: Hotel Vela Vrata 4* tai Hotel Fontana 3*
4. yö Labin/Rabac: Hotel Peteani 4* (Labin) tai Hotel Mimosa 4* (Rabac)
5. yö Pula: Hotel Amfiteatar 3* tai Hotel Galija 3*
6. yö Rovinj: Hotel Vila Lili 3* tai Hotel Baron Gautsch 3*
Mikäli em. hotelleissa ei ole tilaa, majoitus järjestetään vastaavantasoisessa hotellissa.