Gardajärvi

Pohjois-Italiassa Alppien juurella kimmeltää Italian suurin järvi Garda, joka upeiden maisemien ja miellyttävän ilmaston ansioista on houkutellut matkailijoita jo 1700-luvulta lähtien. Idylliset järvenrantakaupungit tarjoavat hienot puitteet kiireettömälle lomalle, mutta Gardajärvi on myös monen aktiivilomailijan toivekohde. Tällä pyöräilyviikolla majoitutaan järven eteläpäässä sijaitsevassa Peschiera del Gardan kaupungissa, josta pyöräillään päiväretkiä lähiympäristöön, mm. Romeon ja Julian tunnetuksi tekemään Veronaan. Italiassa kun ollaan, historiallista nähtävää riittää lähes loputtomiin, kylässä jos toisessakin.

Faktat

Kohde: Italia
Kesto: 7 päivää / 6 yötä
Tyyppi: Omatoiminen
Matka: 170-190 km
Vaikeusaste: 1 / 4 (1 = helppo, 4 = vaativa)
Lähdöt 2019: Päivittäin 06.04.-05.10.

Reittikuvaus:
* 90 % asfalttia, 10 % päällystämätöntä
* Pyöräily tapahtuu pienemmillä teillä sekä Gardajärven pyöräteillä. Veronan ympäristössä liikennettä on hieman enemmän, mutta lyhyehköllä osuudella.

Majoitus: Hotel Puccini 3* (tai vastaava vaihtoehto). Hotelli sijaitsee rannan tuntumassa n. 500 m vanhan kaupungin keskustasta. Huoneet ovat tilavia, valoisia ja nykyaikaisin mukavuuksin varustettuja. Uima-allas hotellin puutarhassa.
Matkustus: Lähin lentokenttä on Verona, mutta myös Venetsiasta, on hyvät junayhteydet Peschieraan. Lisätietoa yhteyksistä täältä.

Päiväohjelma

Päivä 1: Saapuminen
Omatoiminen saapuminen ja majoittuminen yhteen Gardajärven viehättävimmistä kaupungeista, kanaalien ympäröimään Peschiera del Gardaan. Peschieran satamasta pääsee veneellä helposti järven muihin kaupunkeihin ja sieltä alkaa 40 km pituinen, pääosin Mincio-jokea seuraileva pyörätie Mantovaan.

Päivä 2: Ympyräreitti, 40 km

Ensimmäisen pyöräilypäivän ympyräreitti kulkee hedelmätarhojen ja viiniviljelmien keskellä Lugana valkoviinin kotiseudulla. Noin puolimatkassa ohitat Solferinon, joka on kuuluisa Italian toisen itsenäisyyssodan lopettaneista taisteluista, jotka pohjustivat yhtenäisen Italian syntymistä.

Päivä 3: Desenzano del Garda, 45 km
Tänään suunnataan länteen ja Desenzano del Gardaan, joka on järven suurin ja vilkkain kaupunki (n. 24 000 asukasta). Desenzanossa voit pyöräillä ympyrälenkin ympäröivillä kukkuloilla tai halutessasi viettää rauhallisen iltapäivän kuljeskellen järven rantamilla ja tutustuen nähtävyyksiin kuten Desenzanon linnaan tai Villa Romanaan, joka on 1. vuosisadalla eKr rakennettu, tärkein Pohjois-Italiassa säilynyt keisariajan lopun huvila. Paluu Peschieraan junalla.

Optio: Jos pieni lisälenkki menomatkalla kiinnostaa, kannattaa piipahtaa Sirmionen "postikorttikaupunkiin", joka sijaitsee kapealla niemimaalla järven etelärannalla. Sirmionessa voi tutustua antiikin roomalaisen huvilan raunioihin sekä keskiaikaiseen linnaan. Huom. Tämä lisälenkki ei sisälly reittiohjeisiin.

Päivä 4: Garda, lautta + 30 km
Aamun alkajaisiksi ohjelmassa on lyhyt lauttamatka Gardalle, kaupunkiin, joka on antanut nimensä myös järvelle. Takaisin Peschieraan pyöräillään järven tuntumassa kumpuilevassa maastossa. Muutaman kilometrin päässä Gardalta sijaitsee punaviinistään kuuluisa Bardolino, jossa viini virtaa etenkin syys-lokakuun vaihteen viinifestivaalien aikaan. Ennen Peschieraan saapumista ohitat Gardaland-huvipuiston, lasten ykköskohteen alueella.

Päivä 5: Verona, 40 km

Tämänpäiväinen retki vie Romeon ja Julian maisemiin Veronaan. Historiaa huokuva Adige-joen halkoma kaupunki on yksi Veneton alueen kauneimmista ja tunnelmallisimmista. Suosituimpia nähtävyyksiä ovat 2000 vuotta vanha amfiteatteri, upea San Zenon kirkko sekä Julian talo. Ruoka- ja kahvipaikkoja löytyy kaupungin sydämessä sijaitsevilta eläväisiltä Piazza dei Signori ja Piazza delle Erbe -aukioilta. Paluu Peschieraan junalla.

Päivä 6: Borghetto/Custoza, 40 km
Viimeinen pyöräilypäivä suuntautuu Gardalta etelään yhtä Italian tunnetuinta ja suosituinta, pyörätietä pitkin. Mincio-jokea seurailevalla tasaisella reitillä matka sujuu joutuisasti, mutta pieni lepotauko on paikallaan viimeistään Borghettossa, historiaa henkivässä pikku kylässä. Viereisellä kukkulalla sijaitsevan, muurien ympäröimän Valleggio sul Mincion ulkopuolella on ainutlaatuinen, 60 hehtaarin puistoalue Parco Sigurtà, joka houkuttelee vuosittain satojatuhansia kävijöitä ja sopii hyvin vaikka pikniklounaan nauttimiseen. Ravintolalounasta kaipaavan kannattaa harkita Valleggion kuuluisaa tortellinia. Paluumatka Peschieraan kulkee Italian yhdistymistaisteluista ja "Bianco di Custoza" -viinistään tunnetun Custozan kautta. Päivän ja viikon viimeiset kilometrit poljetaan rauhallisilla maalaisteillä.

Päivä 7: Kotimatka

Aamiainen hotellissa ja kotimatka.


Hinnat

Hinnat € / hlö 2 hh / 1 hh
Hintakausi 1: 06.04.-28.04. ja 29.09.-05.10. 525 € / 725 €
Hintakausi 2: 29.04.-29.05 ja 02.09.-28.09. 595 € / 795 €
Hintakausi 3:
30.05.-01.09. 645 € / 845 €
Huom. Hinta määräytyy lähtöpäivän mukaan.


Hintaan sisältyy
* 6 yön hotellimajoitus
* buffetaamiainen päivittäin
* yksityiskohtaiset kirjalliset englanninkieliset reittiohjeet ja kartat (1:50000/1:75000).Ohjeet saatavilla myös saksaksi, ranskaksi ja italiaksi. Ilmoita mikäli haluat materiaalin muulla kielellä kuin englanniksi.
* lauttalippu Peschiera-Garda
* junaliput Desenzano-Peschiera ja Verona-Peschiera
* englanninkielinen puhelinpäivystys ongelmatilanteita varten
* reitin gps-koordinaatit saatavilla (oma laite oltava)
Huom. Tähän matkaan ei sisälly tervetulotilaisuutta kohteeseen saavuttaessa.

Hintaan ei sisälly
* hotelliverot (n. 8 €, maksetaan paikan päällä)

Lisämaksusta

Polkupyörän vuokraus 80 € (City Bike)
Sähköpyörä 190 €
Pyöräilykypärä 15 €
Lisätietoa pyöränvuokrauksesta täältä.

Lisäyöt (hinta € / hlö 2 hh /1 hh)
* Peschiera 60 € / 85 €
* Verona 65 € / 85 €

Alennukset
* kolmas henkilö 3-hengen huoneessa -100 €