Bike&boat Italia: Mantova-Venetsia

Opastettu pyöräilyloma jokilaivalla majoittuen

Lähde nauttimaan upeasta pyöräilyviikosta Pohjois-Italiaan Po- ja Mincio-jokien maisemiin viihtyisällä jokilaivalla majoittuen ja laivalta käsin päiväretkiä pyöräillen. ”Kelluvassa hotellissa” nautit palvelusta parhaasta päästä, suussa sulavista ruokaherkuista, majoituksesta mukavassa hytissä ja matkanteon helppoudesta – kaupungit ja maisemat vaihtuvat, mutta majapaikka säilyy. Vapaa-aikanasi rentoudut laivan kannella ja ravintolatiloissa kansainvälisessä matkaseurassa. Ammattitaitoisen ja palvelualttiin henkilökunnan huolehtiessa käytännön järjestelyistä niin laivalla kuin pyöräilypäivän aikana, voit keskittyä nauttimaan lomastasi täysillä. Halutessasi voit toki pyöräillä päivittäiset etapit myös ilman opasta, omatoimisesti omaan tahtiin.

Viikon kohokohtiin kuuluvat historialliset Mantova ja Ferrara sekä romanttinen Venetsia laguunisaarineen. Laiva on lastattu polkupyörillä – astu laivaan!

Faktat

Kohde: Italia
Kesto: 8 päivää / 7 yötä
Tyyppi: Opastettu. Mahdollisuus pyöräillä päivittäiset etapit myös omatoimisesti.
Matka: N. 205 km
Vaikeusaste: 1 / 4 (1 = helppo, 4 = vaativa)
Matkustus:
Matka alkaa Mantovasta ja päättyy Venetsiaan. Lähimmät lentokentät ovat Verona ja Venetsia. Lisätietoa matkustuksesta täältä.

Lähdöt 2019:
Ave Maria-laiva (lisätietoja laivasta laivan nimeä klikkaamalla)
Lauantaisin 30.03., 13.04., 27.04., 11.05., 25.05., 08.06., 22.06., 06.07., 20.07., 03.08., 17.08., 31.08., 14.09., 28.09. ja 12.10.

Vita Pugna-laiva (lisätietoja laivasta laivan nimeä klikkaamalla)
Lauantaisin 06.04., 20.04, 04.05, 18.05., 01.06., 15.06., 29.06., 13.07., 27.07, 10.08., 24.08., 07.09., 21.09. ja 05.10.

Huom. Joka toinen lauantai laivat lähtevät Venetsiasta kohti Mantovaa eli reitti pyöräillään päinvastaiseen suuntaan. Päivittäiset pyöräilykilometrit ovat muuten samat, mutta Adria-Ferrara-Zelo -reitillä pyöräillään 35 km. Myös nämä matkat ovat kauttamme varattavissa. Kysy lisätiedot.

Päiväohjelma

Päivä 1: Mantova
Omatoiminen saapuminen Mantovaan. Laiva on laiturissa keskustan tuntumassa ja majoittuminen hytteihin on mahdollista klo 16.30 alkaen. Tapaaminen matkanjohtajan ja ryhmän kanssa sekä päivällinen laivalla klo 18.30.

Päivä 2: Ympyräreitti Mantova (35 km)
Ensimmäinen lyhyehkö pyöräilypäivä tutustuttaa vesistöjen ympäröimään Mantovaan ja sitä ympäröivään maaseutuun. Mantovan herttuakuntaa hallitsi vuosisatojen ajan Gonzagan suku, jonka ”kädenjälki” näkyy Mantovassa kaikkialla. Monet kaupungin lukuisista linnoista ja palatseista on rakennettu Gonzagan aikakaudella, kuten myös Mincio-joesta vetensä saavat kaupunkia ympäröivät kolme tekojärveä, jotka hallitsijasuku on aikoinaan teetättänyt sotilaallisissa tarkoituksissa.
Iltapäivän ohjelmassa on opastettu kävelykierros kaupungilla Mantovan tärkeimpiin nähtävyyksiin tutustuen.

Päivä 3: Mantova–Governolo–Zelo (50 km)
Päivän aluksi risteilemme vehreällä Mincio-joella Governoloon, jossa Mincio yhtyy Po-jokeen. Governolon sululla, joka aikoinaan oli vireä jokiliikenteen solmukohta, puramme pyörät laivasta ja hyppäämme satulaan. Seurailemme Po-jokea keskiaikaisesta linnoituksestaan ja kelluvasta myllystään tunnettuun Ostigliaan ja edelleen Bergantinon pikkukylään, joka on kuuluisa karusellien ja huvipuistolaitteiden valmistuksesta. Bergantinossa vierailemme viehättävässä huvipuistomuseossa ja kuulemme miten elinkeino sai kylässä alkunsa. Päivän pääteeksi saavumme Po-joen suuntaisesti virtaavan Canal Biancon varrella sijaitsevaan piskuiseen Zelon kylään, jonka laiturissa kelluva hotellimme on meitä jo odottamassa.

Päivä 4: Zelo–Ferrara–Adria (50 km pyörällä + 60 km bussilla)

Aamiaisen jälkeen matkamme jatkuu pyöräillen kohti Ferraraa. Vuosisatojen ajan Este suvun hallitsema Ferrara houkutteli aikoinaan vaikutusvaltaisia arkkitehteja ja taitelijoita, nykyisin kaupunkikuvaa elävöittävät tuhannet yliopisto-opiskelijat. Ferrarassa ohjelmassa on vapaa-aikaa ja mahdollisuus tutustua mm. kaupungin historialliseen keskustaan, jota edelleen ympäröivät alkuperäiset, n. 500 vuotta vanhat muurit. Ferrarasta matka jatkuu bussikuljetuksella Adriaan, joka Adrianmeren läheisyydessä sijaitsevana oli ennen muinoin merkittävä satamakaupunki ja erityisesti tunnettu Baltian meripihkan kauppapaikkana. Nykyisin Adriassa toimii merkittävä arkeologinen museo esitellen alueen historiaa aina etruskien ajoilta saakka.

Päivä 5: Adria–Po Delta Nature Reseve-Pellestrina (40 km)
Tänään teemme aamutoimet laivan tasaisesti seilatessa kohti Porto Viroa, josta päivän pyöräetappimme alkaa. Pyöräilemme alkumatkan Po-joen suistoalueella, joka on merkittävin harmaahaikaroiden pesintäalue Euroopassa. Reittimme risteää Dolomiiteilta vuolaana virtaavan Adigo-joen kanssa ja saavumme lopulta Venetsian laguunin eteläpäässä pienellä saarella sijaitsevaan Chioggian värikkääseen kalastajakylään, joka ”Pikku-Venetsianakin" tunnetaan. Sään salliessa voimme pysähtyä jollekin hienohiekkaisista rantapoukamista ja pulahtaa virkistäytymään Adrianmeren aaltoihin. Kotisatamamme seuraavan yön ajan on Pellestrinan saarella Chioggian edustalla.

Päivä 6: Pellestrina–Venetsia (30 km)
Viimeisen päivän pyöräilyetappi on matkan erikoisin reitin kulkiessa kahdella kapealla saarella, jotka erottavat meren laguuneista. Aloitamme etapin Pellestrinan eteläkärjestä ja poljemme ihastuttavien pastellisävyisten pikkukylien kautta saaren pohjoiskärkeen, josta matka jatkuu lautalla elokuvajuhlistaan tunnetulle Lidon saarelle.

Päivän viimeisen pyöräilyosuuden jälkeen nousemme laivaan ja n. 1,5 tunnin merimatkan jälkeen laivamme ankkuroituu Venetsian satamaan, pyörämatkamme päätepisteeseen. Vielä ei ole kuitenkaan hyvästien aika, ensin nautitaan Venetsiasta!

Päivä 7: Venetsia
Aamiaisen jälkeen ohjelmassa on opastettu kierros Venetsiassa ja koko loppupäivä on varattu omatoimiseen tutustumiseen kaupunkiin. Yli sadalle saarelle rakennettu Venetsia on eittämättä yksi maailman erikoisimmista ja tunnelmaltaan ainutlaatuisimmista kaupungeista. Kaupunkia halkovat kanaalit ja niiden reunoilla kohoavat historialliset rakennukset ja palatsit luovat kokonaisuuden, jota ei ihan heti kyllästy ihastelemaan ja ihmettelemään. Venetsian keskeisimmät turistikohteet kuhisevat aina matkailijoita, mutta jo vähän sivummassa voit löytää toisenlaisen, rauhallisemman Venetsian. Sukella rohkeasti sisään kaupungin kujille ja aukioille, eksy, ihastu ja ihmettele!
Päivän päätteeksi kokoonnumme vielä kerran laivakokkien loihtimien päivällisherkkujen äärelle.

Päivä 8: Kotimatka
Aamiainen ja matkan päätös. Mahdollisuus varata lisäpäiviä Venetsiassa tai Mestressä.

Hinta

Otsikko 1 Otsikko 2 Otsikko 3
Hinnat €/hlö 2-hengen standardi-hytissä Ave Maria Vita Pugna
Hintakausi 1: 30.03.-06.04.
990 € 890 €
Hintakausi 2: 13.04.-24.08. ja 19.10. 1340 € 1090 €
Hintakausi 3: 31.08.-12.10.
1540 € 1190 €
Hinta määräytyy lähtöpäivän mukaan.
Lisämaksusta
Superior-hytti
140 €
-
Yhden hengen hytti 300 € 300 €
Alennukset
Kerrossänky
- 100 €
-
3. tai 4. henkilö hytissä -250 € -250 €
Hintaan sisältyy
* 7 yöpymistä laivalla 2-hengen hytissä
* täysihoito (aamiainen, päivällinen ja itse aamiaispöydästä valmistettava retkilounas)
* kahvi/tee/muut kuumat juomat laivalla
* englanninkielinen matkanjohtaja
* Ave Marialla toinen matkanjohtaja jos ryhmässä vähintään 25 hlöä
* bussikuljetus Ferrara–Adria
* satamamaksut
* lakanat ja pyyhkeet
* hytin kevyt siistiminen päivittäin, siivous ja pyyhkeiden vaihto viikon puolivälissä
* pyöräilykypärä
* reittikartta (1:75 000/50:000), reittiohjeet sekä kattava turisti-infokirjanen
* opastettu kaupunkikierros Mantovassa ja Venetsiassa
* vierailu juustotehtaalle ja Grana Padano -juuston maistiaiset
* opastettu vierailu huvipuistomuseossa

Hintaan ei sisälly
* lippu Venetsian ja laguunin julkiseen liikenteeseen
* virvoitusjuomat laivalla
* tipit
* mikään, mitä ei ole mainittu ”hintaan sisältyy”- kohdassa

Lisämaksusta
Gluteeniton tai vegaaniruoka 50 €
Polkupyörän vuokra 85 € (City Bike)
Sähköpyörä 195 €
Pyöräilykypärä 15 €
Lisätietoa pyöränvuokrauksesta täältä.
Muista mainita mikäli haluat pyöräillä päiväetapit omatoimisesti, niin saat käyttöösi myös työkalusetin.

Lisäyöt (€/hlö 2 hh / 1 hh)
* Mantova 3*-hotelli 45 € / 75 €
* Mantova 4*-hotelli 85 € / 125 €
* Mestre 3*/4*-hotelli 65 € / 85 €
* Venetsia 3*/4* alk. 90 € / 150 €
Mahdolliset hotelliverot maksetaan paikanpäällä

Lisätietoa matkasta

Navigointi
Laivan reitti on suunniteltu kulkemaan Fisseron ja Biancon kanaaleilla, jotka ovat Po-joen suuntaisia ja yhdistävät Mantovan Adrianmereen. Vedenkorkeudesta, siltojen tai sulkujen korjaustöistä tai muista esteistä johtuvat muutokset ovat mahdollisia, ja voivat aiheuttaa muutoksia pyöräilyreittiin tai yöpymispaikkoihin. Vastuu päätöksistä on aina laivan kapteenin.


Reittikuvaus
Reitti kulkee suurelta osin Po-joen tasangolla. Viiden päivän aikana pyöräiltävän matkan kokonaispituus on n. 195 km ja kokonaisnousu 20 m. Reitistä 95 % on päällystetyllä tiellä ja 5 % hiekka/soratiellä. Pyöräily tapahtuu pääosin jokia ja kanaaleja seurailevilla pyöräteillä sekä vähäliikenteisillä maalaisteillä. Laiva viettää yön laiturissa ja lähtee pääsääntöisesti liikenteeseen aamiaisen jälkeen. Iltapäivällä laiva on pyöräilijöitä vastassa seuraavassa kohteessa. Viikon aikana siirrytään muutamia osuuksia laivan kyydissä, mikä mahdollistaa pääsyn parhaiden pyöräilyreittien äärelle.


Pyöräily

Matkalla on mukana pyöräilevä englanninkielinen opas, mutta saat käyttöösi kartat ja reittiohjeet, joten halutessasi voit pyöräillä etapit myös omatoimisesti omaan tahtiin.

Matkanjohtaja
Matkanjohtajat ovat huolella valikoituja ja koulutettuja, vähintään kaksikielisiä (englanti, saksa) iloisia asiakaspalvelijoita, jotka tekevät kaikkensa, jotta lomasi olisi onnistunut. Alueen läpikotaisin tuntevina pääset matkanjohtajien avulla sukeltamaan pintaa syvemmälle vierailtaviin kohteisiin ja saat hyviä vinkkejä. Luonnollisesti he osaavat korjata myös puhjenneen renkaan ja pystyvät auttamaan muissa mahdollisissa eteen tulevissa ongelmissa pyöräilypäivän aikana.

Ryhmä
Ryhmät ovat kansainvälisiä. Maksimi ryhmäkoko Ave Marialla on 40 osallistujaa (=vuodepaikkojen määrä laivalla) ja Vita Pugnalla 21 osallistujaa.

Matkustus
Lähimmät lentokentät ovat Venetsia ja Verona.
Veronan rautatieasemalta on n. 45 min junamatka Mantovaan. Venetsia–Mantova väli kestää junalla n. 2,5 h ja Venetsia­­–Verona n. 1 h 10 min.

Buon appetito!
Hyvää ruokahalua! Italialaiset tietävät yhden jos toisenkin asian ruuanlaitosta. Laivalla tarjoiltava ruoka on yksinkertaisen hienostunutta, lisänä hyvä valikoima paikallisia viinejä ja loistava palvelu. Laivojen kokit ovat kokeneita ruuanlaiton mestareita ja asiakkaiden sanoin, pelkästään ruuat
ovat yhden matkan arvoiset!