Hei, voimmeko auttaa?

Tavoitat meidät näillä yhteystiedoilla:

045 332 7393
info@kunnonlomat.com

Voit myös lähettää meille viestin.

Löydät laajemman varauslomakkeen täältä.

Itärajan patikkavaellus

Opastettu patikointiviikko Itärajan retkeilyreitillä ja Hossan kansallispuiston maisemissa. 

Itärajan patikkavaellus

Opastettu patikointiviikko Itärajan retkeilyreitillä ja Hossan kansallispuiston maisemissa. 

Itärajan patikkavaellus

Opastettu patikointiviikko Itärajan retkeilyreitillä ja Hossan kansallispuiston maisemissa. 

Itärajan patikkavaellus

Opastettu patikointiviikko Itärajan retkeilyreitillä ja Hossan kansallispuiston maisemissa. 

Itärajan patikkavaellus

Opastettu patikointiviikko Itärajan retkeilyreitillä ja Hossan kansallispuiston maisemissa. 

Suomi

Kausi: 20.05.-15.10.2021

Kesto: 8 päivää

Vaikeusaste: 2/4

Matka: N. 85 km

Hinta: Alk. 1040 €, opastettu

Faktat

Päiväohjelma

Kartta

Tällä opastetulla patikkavaelluksella liikutaan Kainuun itäosissa, Venäjän rajan läheisyydessä. Kävelemme vaellustyyppisesti majapaikasta toiseen päivärepun kanssa, matkatavaroiden siirtyessä autolla. Reitti kulkee läpi koskemattomien erämaametsien ja soiden, pitkin harjuja ja järvien rannoilla Itärajan retkeilyreitillä sekä Hossan kansallispuiston hienoilla poluilla. Lähdöt ryhmille sopimuksen mukaan, myös ruska-aikana!

Matkan kohokohdat:

 • Kainuulainen erämaaluonto
 • Hossan kansallispuisto
 • Kansainväliset ryhmät
 • ”Eräelämää” helposti ja turvallisesti

Faktat

Kohde: Suomussalmi, kts. lisätiedot kokoontumispaikasta ”Matkustus” -osiosta
Kesto
8 päivää/7 yötä
Tyyppi:
Opastettu
Vaikeusaste:
2/4
Takuulähtö 2021:
25.07.-01.08., 08.08.-15.08., 22.-29.08. ja 19.-26.9.
Muut lähdöt ryhmille sopimuksen mukaan.
Ryhmäkoko: Takuulähdöillä ei minimihenkilömäärää, max 13 hlöä.

Hinnat

Hinta: 1040 €/hlö
Ryhmähinnat sopimuksen mukaan, kysy tarjous.

Hintaan sisältyy

 • 7 yön majoitus 2–4 hengen huoneissa (kts. Majoitus)
 • 7 x aamiainen, 5 x retkilounas, 1 x lounas, 7 x päivällinen, 6 x iltapäiväkahvi/tee
 • Matkatavarakuljetus majapaikkojen välillä
 • Eräoppaan palvelut
 • Lentokenttäkuljetukset (1/ryhmä/suunta)
 • 6 x iltasauna
 • Kanootin vuokra (1 päivä)
 • Liinavaatteet ja kylpypyyhkeet
 • Makuupussi ja makuupussilakana (1 päivä)

Lisämaksusta

 • Karhunkatseluretki 80 €,  kesto n. 6 h (saatavilla vain 25.7. ja 8.8. lähdöillä)
  Itärajan koskematon erämaaluonto tarjoaa hyvät mahdollisuudet eläinten tarkkailuun ja valokuvaamiseen niiden luontaisessa elinympäristössään. Arolan piilokojuista voi hyvällä tuurilla bongata karhujen lisäksi ahmoja, hirviä ja kotkia. Lähtö kojuille klo 15, lyhyt autokuljetus ja kävellen n. 500 m. Paluu majapaikkaan klo 21-22. 

Hyvä tietää

 • Päivittäinen patikointimatka on 13–19 km ja keskimääräinen vauhti 3–4 km tunnissa. Pisimmät päivät vievät lounas ym. lyhempine taukoineen n. 7–8 h.
 • Vaellus soveltuu osallistujalle, jolla on kohtuullinen fyysinen kunto ja ainakin satunnaista kokemusta vastaavista päivämatkoista patikoiden.
 • Reitillä ei ole huomattavia korkeuseroja. Alusta on monin paikoin epätasainen (kivet, juurakot), joten osallistujalla ei tule olla liikuntarajoitteita, jotka hankaloittavat etenemistä maastossa.
 • Matkatavarat kuljetetaan majapaikkojen välillä autolla ja päiväretken kantamukseksi riittää pieni päiväreppu.
 • Takuulähdöillä ryhmät ovat kansainvälisiä. Maksimi ryhmäkoko on 13 osallistujaa.

Majoitus

 • Majoittuminen tapahtuu majataloissa ja tilavalla Jatkonsalmen kämpällä pääsääntöisesti 2-3 hengen huoneissa, joskus harvoin 4-hengen huoneitakin voidaan käyttää. Yhden hengen huoneita ei ole varattavissa. Useimmissa majapaikoissa on jaetut vessat ja suihkut. Kovavaarassa (1 yö) ei ole sähköä eikä sisävessaa.

Matkustus

 • Kullekin ryhmälle järjestetään yksi kuljetus Kajaanista/Kuusamosta/Oulusta esimmäisen majapaikkaan ja samoin kotimatkalle lähtiessä hintaan sisältyy kuljetus Hossasta johonkin em. kaupungeista. Kesän 2021 osalta kuljetustiedot vahvistetaan, kun Finnairin lentoaikataulut on julkaistu. Tarkistathan yksityiskohdat meiltä ennen lippujen varaamista!
 • Junalla/bussilla saapuminen on myös mahdollista, mikäli aikataulut sopivat kuljetuksiimme.
 • Mikäli tulet omalla autolla (Martinselkoseen tai Hossaan), ole yhteydessä sujuvimpien järjestelyjen sopimiseksi.
 • Pidätämme oikeuden muuttaa ohjelman sisältöä (reittiä ja majoituspaikkoja), jos ryhmäkoko on alle 4 henkeä.

 

Kysy lisää tai varaa paikkasi tästä!

Päiväohjelma

Päivä 1: Saapuminen

Saapuminen Kajaaniin/Kuusamoon/Ouluun***, josta kuljetus Martinselkosen Eräkeskukseen. Majoitus ja päivällinen.

Päivä 2: Martinselkosen Eräkeskus–Arola, 16 km

Aamiaisen jälkeen lähdemme patikoimaan Martinselkosen luonnonsuojelu-alueen läpi kohti Arolan maatilaa. Luonnonsuojelualue on perustettu suojelemaan suomalaista erämaaluontoa, erityisesti soita. Alue on tärkeä monille linnuille ja hyönteisille, koska metsätaloustoimenpiteet eivät ulotu suojelualueille. Martinselkosessa vaeltaja näkee vetisiä soita ja pieniä järviä, vanhaa aarniometsää ja naavaisia kuusikoita. Arolaan saavumme iltapäivällä ja saunottuamme päivän hiet pois, pääsemme nauttimaan herkullisen päivällisen tilan vanhassa hirsipirtissä.

Päivä 3: Arola–Kovavaara, 19 km

Arolasta reitti kulkee kohti pohjoista seuraillen Venäjän rajavyöhykettä, jonne astuminen on tiukasti kielletty. Keltaiset rajavyöhykkeen merkit viitoittavat kulkuamme ja paikoin on mahdollista nähdä Venäjän puolelle. Lounastauon vietämme Metsähallituksen ylläpitämällä autiotuvalla. Lounaaseen kuuluu tietysti myös avotulella keitetty nokipannukahvi. Vaelluspäivän päätteeksi majoitumme Kovavaaran laella sijaitsevaan vanhaan, menneiden vuosikymmenten tunnelmaa henkivään hirsitaloon, jossa monet nykyajan mukavuuden loistavat poissaolollaan.

Päivä 4: Kovavaara–Hossa, 18 km

Aamiaisen jälkeen lyhyt autokuljetus vaelluksen lähtöpisteeseen. Tämän päivän reitillä on paljon soita, jotka ylitetään pitkospuita pitkin. Soilla ja järvillä voi usein nähdä kurkia ja joutsenia, mutta ahmaa, joka myös näillä kulmilla asustelee, harvoin onnistuu näkemään. Päivän päätteeksi saavumme Hossaan, jossa majoitumme entisellä rajavartioasemalla toimivassa majatalossa.

Päivä 5: Hossa, 13 km

Tänään pääsemme patikoimaan Hossan ”Suomi 100” -kansallispuiston upeilla reiteillä. Hossa on tunnettu komeista harjuista ja mäntykankaista sekä kristallinkirkkaista kalaisista järvistä ja lammista, joita on yhteensä n. 130. Lounastauon vietämme kansallispuiston opastuskeskuksella, missä voi tutustua jo etukäteen Värikallion kalliomaalauksiin, jotka ovat ohjelmassamme viimeisenä patikointipäivänä. Iltapäivällä majoitumme Jatkonsalmen kämpälle viimeiseksi kolmeksi yöksi. Illalla nautimme rantasaunan kuumista löylyistä ja virkistävästä pulahduksesta Jatkonjärveen.

Päivä 6: Melonta

Tämän päivän ohjelmassa on vaihteeksi melontaretki Hossan kapeilla järvireiteillä. Lähdemme melomaan suoraan Jatkonsalmen rannasta Huosiharjun rantamia seuraillen Seipiniemeen, jossa pidämme lounastauon. Paluumatka melotaan samaa reittiä ja innokkaimmat melojat voivat vielä tehdä lisälenkin Lounatkosken suuntaan. Ne, jotka mieluummin pysyttelevät kuivalla maalla, voivat tehdä omatoimisen patikkaretken Hossan poluilla.

Päivä 7: Värikallio, 16 km

Viimeisenä retkipäivänä patikoimme esi-isimme jalanjäljillä Värikalliolle, jossa pääsemme ihmettelemään n. 4000 vuotta vanhoja kalliomaalauksia. Kalliosta on tunnistettu yli 60 erilaista kuviota ja ne kertovat aikalaistensa elämästä ja ajasta, jolloin henget ja luonnonvoimat olivat kaikkialla läsnä. Nuotiolounaan nautittuamme patikoimme vielä takaisin Jatkosalmelle. Viimeisen illan ohjelmassa on luonnollisesti sauna ja maittava yhteinen päivällinen.

Päivä 8: Kotiinlähtö

Aamiaisen jälkeen kuljetus Kajaaniin/Kuusamoon/Ouluun***

***Katso hyvää tietää -osio.