Kunnon Lomien talvispesiaali: Maastohiihtoa Sveitsissä

Engadinin hiihtoviikko

Engadinin laakso Sveitsissä on Euroopan maastohiihtokohteiden kermaa. Upeiden alppimaisemien ympäröimät ladut kulkevat n. 1800 metrin korkeudessa laaksossa ja järven jäillä. Vaikka suuri osa 200 km mittaisesta latuverkostosta on helppoa, on alueella myös vaativia latuja haasteellisine nousuineen ja laskuineen. Ladut ovat erittäin hyvin hoidettuja ja useimmilla voi hiihtää sekä perinteistä että vapaata.

Tällä omatoimisella hiihtoviikolla hiihdetään mm. kuuluisan Engadinin hiihtomaratonin reitti. Huikeiden hiihtoelämysten ohella nautiskellaan alppikylien tunnelmasta mm. Ponteresinassa ja Malojassa.

Faktat

Kohde: Sveitsi
Kesto: 7 päivää / 6 yötä
Tyyppi: Omatoiminen
Lähdöt: Sunnuntaisin 31.12.2017.-25.03.2018
Henkilömäärä: Minimi 2 osallistujaa

Ladut: Engadinin laaksossa hiihdetään n. 1600–1850 metrin korkeudessa, mistä johtuen alue on yleensä lumivarma. Latuverkosto on n. 200 km ja suuri osa laduista on helppoja. Valittavana on myös haastavia reittejä vaativine laskuineen ja nousuineen sekä suurine korkeuseroineen. Latuverkosto on erittäin hyvin hoidettu ja leveä, erityisesti Engadinin hiihtomaratonin 42 km:n latu Malojan ja S-Chanfin välillä. Suurin osa laduista on hiihdettävissä niin perinteisellä kuin vapaalla tyylillä. Huom! Lumi- tai sääolosuhteista johtuen muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia. Lisätietoa Engadinin alueen laduista täällä.

Päiväohjelma

Päivä 1: Saapuminen
Omatoiminen saapuminen Ponteresinaan. Kymmenisen kilometriä vilkkaasta St. Moritzin hiihtokeskuksesta itään sijaitseva Ponteresina on huomattavasti naapurikaupunkiaan rauhallisempi lomakylä ja erinomainen tukikohta maastohiihtäjille. Ympäröivät vuorenhuiput hipovat 4000 metriä ja itse kyläkin sijaitsee 1800 metrissä.

Päivä 2: Ympyräreitti – Val Roseg ja Val Morteratsch
Hiihtoviikko alkaa klassikkoreitillä Rosegin laakson huikeissa maisemissa. Laaksoa reunustavat lumipeitteiset Berninan Alpit, joiden korkein huippu on 4049 metrinen Piz Bernina. Etenkin näkymä Rosegin jäätikölle on yksi Alppien kauneimmista. Luistelutyylillä etenevät voivat hiihtää lisäkilometrejä Morteratchin laakson ladulla.
Matka: Vapaa 18 km, kokonaisnousu 230 m. Perinteinen 15 km, kokonaisnousu 280 m.
Kesto: N. 3–4 h

Päivä 3: Ponteresina – La Punt / Zuoz
Tänään heitetään hetkeksi hyvästit Ponteresinalle ja suunnataan Engadinin hiihtomaratonin leveällä uralla Samedanin kautta La Puntiin / Zuoziin laakson koillisosassa. Haastetta kaipaavat voivat hiihtää lisäkilometrejä Starzerwaldin vaativalla ladulla.
Matka: Vapaa/perinteinen 18 km, kokonaisnousu 170 m. Kesto: N. 4 h

Päivä 4: La Punt / Zuoz – Zernez
Tämän päivän reitti seurailee Inn jokea. Alkumatka on helppo ja valittavanasi on useita reittivaihtoehtoja. Engadinin hiihtomaratonin päätepistettä S-Chanfia lähestyttäessä laakso kapenee ja latu muuttuu vaativammaksi. Loppumatka Sveitsin ainoa kansallispuiston kupeessa sijaitsevaan Zerneziin kulkee mäkisessä maastossa. Paluu La Puntiin / Zuoziin junalla.
Matka: Vapaa/perinteinen 18 km, kokonaisnousu 350 m. Kesto: N. 5 h

Päivä 5: Ympyräreitti Malojasta
Tälle päivälle valittavanasi on useita reittivaihtoehtoja. Helppoa hiihtelyä haluavat voivat suunnata kulkunsa Lej da Segl-järven kautta Sils Marian ja Silvaplanan alppikyliin. Urheilullisempaa hiihtopäivää kaipaavat valitsevat idyllisen vuoristolammen, Lägh da Cavlocin kiertävän ympyräreitin.
Matka: Vapaa 11–25 km, kokonaisnousu 150–400 m. Perinteinen 18 km, kokonaisnousu 350 m.
Kesto: N. 3–4 h

Päivä 6: Maloja – Ponteresina
Hiihtoviikko huipentuu Engadinin hiihtomaratonin reitillä. Paluu lähtöpisteeseen Ponteresinaan tapahtuu ihastuttavan Silvaplanan kautta ja matkalla päästään nautiskelemaan helposta hiihtelystä useammalla järvellä. Halutessasi voit valita myös haastavamman reittivaihtoehdon.
Matka: Vapaa/perinteinen 22 km, kokonaisnousu 290 m. Kesto: N. 5 h

Päivä 7: Kotimatka
Aamiainen ja matkan päätös. Mahdollisuus varata lisävuorokausia.

Hinnat

Hinnat € / hlö 2 hh / 1hh
Hintakausi 1: 07.01.-20.01. 750 € / 1030 €
Hintakausi 2: 21.01.–03.02. ja 11.03.–2.03. 840 € / 1120 €
Hintakausi 3: 31.12.-06.01 ja 04.02.-10.03. 875 € / 1155 €
Hinta määräytyy lähtöpäivän mukaan.

Hintaan sisältyy

* 6 yöpymistä keskitason hotellissa (wc ja suihku huoneessa)
* matkatavarakuljetukset majapaikkojen välillä
* ohjelman mukaiset kuljetukset
* junalippu Zernez - La Punt / Zuoz (4. päivä)
* latumaksu
* yksityiskohtaiset reittiohjeet
* päivystyspuhelin (englanniksi) ongelmatilanteita varten

Lisämaksusta
* hiihtovälineiden vuokraus (sukset, sauvat, monot) 135 €
* suksien ja sauvojen vuokraus 110 €

Majoitus

Päivät 1, 2 ja 6: Ponteresina
Päivät 3 ja 4: La Punt / Zuoz
Päivä 5: Maloja

Matkustus

Ponteresinaan pääsee parhaiten Zürichin kautta, jonne mm. Finnairilla on suoria lentoja päivittäin.

Zürichista Ponteresinaan pääsee junalla reittiä Zürichin lentoasema–Zürichin päärautatieasema–Chur–Samedan–Ponteresina. Matkan kesto on n. 3, 5 h.
Aikataulut ja hintatiedot: http://www.sbb.ch/en/home.html. Lipun voi myös ostaa netistä etukäteen.


Junamatka Zürichista Ponteresinaan on itsessäänkin elämys, sillä se kulkee osaksi Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvalla Albula-rautatiellä huikeissa maisemissa. Vuonna 1903 käyttöön otettu rautatie kulkee jyrkillä vuorenrinteillä yli lukuisten siltojen ja läpi tunnelien.